La Biblioteca Județeană s-a deschis expoziția ”Însemnări și însemne de proprietate pe cărți vechi și manuscrise”

Miercuri, 18 martie, cu începere de la ora 14.00, în Sala Multimedia a Bibliotecii Județene Satu Mare a avut loc deschiderea expoziției foto-documentare ”Însemnări și însemne de proprietate pe cărți vechi și manuscrise”, realizată de drd. Marta Cordea, specialistă recunoscută în carte veche, și de dr. Viorel Câmpean.

DSC_0095În numele Bibliotecii Județene Satu Mare, directorul adjunct Paula Horotan a adresat celor prezenți un salut de bun venit și a prezentat obiectivul acestei expoziții inedite. Printre cei prezenți i-am remarcat pe consilierul Instituției Prefectului Satu Mare, Raul Băbțan și pe directorul Direcției Județene de Cultură și Patrimoniu, George Vulturescu, alături de numeroși iubitori de cărți, scriitori, poeți, editori, profesori sătmăreni.

Dr. Viorel Câmpean a vorbit despre pregătirea de-a lungul mai multor ani a materialului pentru această expoziție, alături de drd. Marta Cordea, o specialistă recunoscută în carte veche, autoare a mai multor cărți în domeniu. Materialele prezentate fac parte din tezaurul Bibliotecii Județene Satu Mare, caracterizat de vorbitor ”adevărate nestemate din cadrul Colecțiilor speciale. Expoziția reușește să scoată la lumină doar o mică parte din patrimoniul bibliotecii”.

Cărțile vechi conțin însemnări valoroase făcute de proprietarii lor sau de cei cărora le-au fost donate. Prin aceste însemnări, autorii se adresează urmașilor. Nu trebuie să uităm faptul că, cunoștințele se transmit prin scris. Drd. Marta Cordea a prezentat o serie de ex-libris, ex-libris ștampilă, ex-libris etichetă sau însemnări, dedicații și note de lector aflate fie pe pagina de titlu sau în interiorul cărților vechi. Toate însemnele și însemnările atestă circulația și valoarea cărților de-a lungul timpului, preocupările intelectualilor din Satu Mare în domeniul culturii.

DSC_0097S-a vorbit de marele bibliofil care a fost academicianul Virgil Cândea. Pe una din cărți se poate citi ”Am fost vremelnic al lui Virgil Cândea”. Însemnări prețioase se pot citi și pe un Liturghier slavon ce datează din anul 1593. O altă însemnare aparține lui Divéki Ferencz la 1868 care, ca elev de clasa a VII-a, a scris o lucrare considerată demnă de un doctor în botanică. Din nefericire autorul a murit la o vârstă foarte fragedă. Din 1564 putem citi o dedicație aparținând lui Adam Dietrichtein, alta cu emblema vestitului editor Aldus Manutius.

DSC_0091

DSC_0092

DSC_0094Sunt însemnări interesante și pe cărțile tipărite la Carei, pe la 1783 în tipografia înființată de contele Francisc Károlyi. S-au păstrat însemnări despre orașul Lugoj, pe o carte scrisă de istoricul Ioan Boroș, originar din Carei și pe o carte scrisă de Petru Bran, de către fostul său elev Vasile Mureșan. Demn de amintit este și ”Anuarul Liceului Petru Maior” din Gherla, scris la 1928. Sătmăreanul Francisc Groza a lăsat multe însemnări pe ”Gramatica limbii latine” din 1937, pregătind o nouă ediție a cărții. La 1891, Pály Ede, paroh în Livada, a dăruit o carte de poezii scrisă de el la 1882. Alte însemnări au fost făcute de sătmăreanul Lauka Gusztav la 1845. Mai aproape de zilele noastre sunt însemnările referitoare la mobilizarea din anul 1939 și cele care sunt în legătură cu omul de cultură și scriitorul sătmărean Nae Antonescu.

În holul bibliotecii, pe lângă panourile cu documentele foto foarte interesante, aranjate cronologic, vizitatorii pot admira și o expoziție de cărți vechi, incunabule de mare valoare, care fac cinste Bibliotecii Județene Satu Mare.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 19, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.