Geanina Bereș a citit proză la cea mai recentă ședință a Cenaclului literar ”Afirmarea”

Miercuri, 18 martie, la orele 17.00, la Muzeul Județean de Istorie Satu Mare a avut loc o nouă ședință a Cenaclului literar Județean ”Afirmarea”. Cu această ocazie a citit mai multe fragmente de proză tânăra scriitoare Geanina Bereș. Au reținut un titlu, ”E vremea țigărilor proaste și a muzicii psihedelice”. Proza citită a fost intens comentată de către cei prezenți.

DSC_0108Poetul Gheorghe Crețu a spus că scriitoarea surprinde cu cele scrise. A citit o proză realistă, profundă, conectată la viața socială. ”Avem de-a face cu o proză mai aparte, precum scenariul unui film”, a concluzionat Gheorghe Crețu. Scriitorul Mihai Sas a remarcat faptul că proza citită cuprinde multă fantezie, autoarea abordează lucruri reale. Poate nu ar strica dacă ea ar lua atitudine față de aspectele negative despre care scrie. Proza ei vorbește despre un autor cu talent care trebuie încurajat.

Asupra textelor citite a făcut aprecieri pozitive și scriitorul Ioan Marian Chiorean. El a mărturisit că nu-i plac aspectele negative care abundă în textele citite. El a fost de părere că trebuie ca scriitorul să abordeze și aspectele pozitive din societate.

Cu referire la proza citită de Geanina Bereș, au mai luat cuvântul prof. Liliana Lazăr, care a vorbit despre ancorarea textelor în viața reală. Poetul Gheorghe Cormoș a remarcat faptul că tânăra scriitoare ”controlează bine fraza, folosește bine metaforele, duce spre modernism, are frazare și în general scrie o proză de valoare”.

Editorul George Terziu a remarcat că autoarea prezintă o proză mai deosebită față de cele anterioare, o proză realistă care surprinde. Proza Geaninei este bine construită, ea experimentează personajele și în general proza ei constituie niște experimente.

Referitor la scriitorul Ioan Marian Chiorean, menționăm că recent a devenit membru al Cenaclului Ligii Scriitorilor Maramureșeni, eveniment atestat de președintele Ligii, prof. Carmen Băințan într-un referat. Devenind membru al Cenaclului Ligii Scriitorilor Maramureșeni, Ioan Chiorean a explicat cum s-a apucat de scris, modul de a scrie cu multe arhaisme, cu referire la volumul ”La Poarta Levantului”. Autorul dorește să aibă un stil propriu care să-l reprezinte. Istoria Patriei a avut ample influențe asupra lui, trezindu-i pasiunea pentru scris. Ioan Marian Chiorean este caracterizat ca un scriitor cu multe valențe și compoziții artistice în ale scrisului. Este atât prozator cât și poet, istoric cu o solidă pregătire intelectuală.

DSC_0104Președintele cenaclului, scriitorul și jurnalistul Ioan Anițaș și-a exprimat bucuria că Geanina s-a desprins de eseurile școlărești, ”a pornit pe drumul construcției” și ”aduce pe prim-plan realitățile noastre”. Ioan Anițaș a recomandat o mai mare atenție la redactarea textelor pentru a nu exista repetiții jenante care scad valoarea textelor. Concluzia lui a fost că autoarea ”dovedește dexteritate scriitoricească”.

În partea a doua a ședinței cenaclului s-a prezentat proiectul de statut al cenaclului. S-a stabilit denumirea, scopul și obiectivele, punând accentul pe promovarea tinerelor talente, organizarea de concursuri, promovarea creațiilor și autorilor locali, editarea de publicații etc. S-a precizat că oricine poate fi membru de la vârsta de 16 ani, după achtarea taxelor și eventual a cotizației. Neplata lor timp de un an sau neparticiparea nemotivată la trei ședințe consecutive duce la excluderea celui în cauză. Au fost citite și drepturile și obligațiile membrilor. S-a precizat modul de conducere a cenaclului și  veniturile sale. S-a întocmit și o listă cu membrii fondatori.

Partea artistică a fost realizată de Georgeta Govor. Au fost prezenți: Ioan Anițaș, Vasile Bărbuș-Crățu, Geanina Bereș, Gheorghe Cormoș, Gheorghe Crețu, Rodica Cuc, Alexandru Durla, Georgeta Govor, Ioan Marian Chiorean, Carol C. Koka, Liliana Lazăr, Angela Munteanu, Mircea Nemeș, Mihai Sas, Cecilia Sas, Ioan Sălăjanu, George Terziu și Voicu Șichet.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 19 martie 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.