Centrul de Creație va găzdui expoziția ”Simboluri astrale în arhitectura tradițională maramureșeană”

Ideea acestui proiect fotografic a apărut în mod firesc după repetatele incursiuni ale artistului fotograf Ilie Tudorel din Baia Mare în lumea satului maramureșean. Deși băimarean, acesta a venit permanent în contact cu universul ancestral rural, de care este fascinat încă de la sfârșitul secolului XX. Maramureșul este de fapt una dintre cele mai mari atracții ale României pentru artiștii fotografi din întreaga lume.

Expozitie Simboluri astrale in arhitectura traditionala maramureseana - Satu MareDatorită importanței conservării patrimoniului cultural tradițional în contextul integrării europene, s-a evidențiat necesitatea tratării acestui subiect fotografic printr-un proiect mai amplu, capabil să analizeze complexitatea simbolisticii din artă și în special din arhitectura tradițională maramureșeană și din alte zone ale României. Astfel se evidențiază o suită de simboluri solare, selenare și astrale care pot fi găsite în sculpturile pe care meșterii populari le-au executat pe binecunoscutele porți și biserici de lemn din județul Maramureș. Uimitor este că această „civilizație a lemnului” se întinde în toată zona Transilvaniei de Nord, ținând cont de realitățile locale ale județelor: Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj și Satu Mare. Fiecare dintre aceste județe transilvane are specificul său local și de aceea proiectul trebuie să scoată în evidență acest lucru.

Scopul proiectului fotografic „Simboluri astrale în arhitectura tradițională maramureșeană” este de a analiza și de a promova simbolistica fascinantă a artei lemnului din Maramureș în România și pe plan internațional în așa fel încât să se facă cunoscut patrimoniul material, tradițiile și obiceiurile precum și frumusețea peisajului rural. Cultura rurală este surprinsă prin imagini sugestive și reprezentative astfel încât să se contureze land-mark-uri (imagini simbol) pentru „brand-ul” nordului României. În Maramureș se găsesc renumitele biserici de lemn, opt dintre ele declarate monumente UNESCO, ce pot fi considerate bijuteriile patrimoniului Transilvaniei de Nord.

Simbolurile astrale au fost și mai sunt încrustate de meșterii populari maramureșeni încă din zorii civilizației rurale. Unii specialiști s-au exprimat că ar fi chiar de sorginte pre-dacică. Frumuseți și valori pot fi întâlnite la tot pasul în vechile localități din toate țările zonei: Țara Codrului, Țara Chioarului, Țara Maramureșului, Țara Lăpușului și Țara Oașului. Prezente pe elementele de arhitectură populară, ele au început să fie imortalizate prin fotografiile din cadrul acestui proiect. Proiectul pune întrebări  importante: Care sunt simbolurile astrale de pe meleagurile noastre? Care este specificul acestor simboluri? Prin ce se caracterizează simbolurile care continuă de fapt cultul antic solar? Poate fi simbolistica noastră o contribuție la cultura mondială?

S-au conturat deja câteva mesaje fotografice în cadrul acestui proiect. Aceste întrebări își caută răspunsuri în continuare iar proiectul fotografic străbate deja zona, printr-o expoziție itinerantă care va poposi în locații ardelene reprezentative unde localnicii vor putea vedea lumina zăvorâtă în lemn, rememorând vremurile în care strămoșii lor erau adoratorii soarelui, asemenea oamenilor antichității.

Expoziția marchează „Anul Internațional al Luminii-2015” al cărui simbol este chiar soarele, sau așa cum este denumit acest astru în satele noastre, „sfântul soare”. Civilizația rurală în toata ancestralitatea ei poate fi cunoscută cel mai bine prin simbolurile astrale atât de încărcate de semnificații și de istorie veche. Arhitectura maramureșeană este un muzeu viu al miturilor și credințelor noastre milenare și o adevărată carte deschisă pentru a putea promova cu adevărat meleagurile noastre ardelene.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 20, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.