24 martie, marcată ca Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei

Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în fiecare an, ziua de 24 martie marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, în scopul sensibilizării populaţiei privind această problemă de sănătate publică. Anul acesta, tema campaniei Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei promovează mobilizarea globală pentru a pune capăt tuberculozei. La noi, tuberculoza este acum în scădere, dar cazurile rezistente la medicamentele antituberculoase de bază reprezintă şi astăzi un obstacol în eradicarea bolii.

tuberculozaTuberculoza (TBC) este o boală infecto-contagioasă gravă cauzată de bacilul Koch (Mycobacterium tuberculosis). Infecţia se transmite mai ales pe cale aeriană (de la omul bolnav, prin tuse, strănut, căscat şi în timpul vorbirii), riscul fiind mai mare în spaţii închise, aglomerate, neaerisite – dar posibil şi pe cale digestivă (de ex. consumul de lapte nefiert ce provine de la animal bolnav). Boala afectează cel mai adesea plămânii, dar se poate localiza în orice organ, mai ales la copii.

Infectarea nu duce în mod obligatoriu la îmbolnăvire, bacilii pot fi prezenţi în organism în stare „dormantă” – dar în anumite condiţii bacteriile se înmulţesc, provoacă leziuni şi persoana se îmbolnăveşte de tuberculoză. Este vorba de stări cu scăderea imunităţii (capacităţii de apărare a organismului împotriva infecţiilor): alimentaţie şi odihnă insuficientă, muncă excesivă, epuizare; boli cronice (diabet zaharat, cancer, leucemie etc.); alte infecţii, mai ales cu virusul HIV. De aceea, apariţia bolii este favorizată de condiţii igienico-sanitare şi socio-economice precare.

Semnele de suspiciune sunt: tuse care ţine mai mult de 3 săptămâni, lipsa poftei de mâncare, slăbire în greutate, stare de oboseală permanentă, transpiraţii, mai ales noaptea, uneori posibilă expectoraţie de sânge. La apariţia acestor manifestări trebuie să vă prezentaţi de urgenţă la medic! Nu uitaţi: tuberculoza nu doare!

Tuberculoza este o boală vindecabilă, dar numai dacă tratamentul este făcut corect. Nerespectarea tratamentului prescris (incluzând terapia medicamentoasă, odihna şi alimentaţia corespunzătoare), întreruperea precoce a tratamentului (chiar dacă bolnavul începe să se simtă mai bine) duce la recădere şi cronicizare, dezvoltarea rezistenţei la medicamente, stări care sunt foarte greu de tratat. De aceea, faceţi tot posibilul pentru a evita infectarea, iar în caz de îmbolnăvire, luaţi în serios tratamentul.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 23, 2015. Filed under Sănătate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.