”Hotelul pentru insecte – o metodă economică și ecologică pentru agricultură durabilă”

Hotelul pentru insecte nu este un nou film de groază, deși pentru mulți așa poate să pară! Atunci ce este Hotelul pentru insecte? Mulți oameni sunt îngroziți și se tem de aceste viețuitoare mici. Dar în realitate, există o varietate mare de insecte care au un rol crucial în ecosisteme și produc beneficii gospodăriilor. De remarcat sunt insectele prădătoare, care reglează numărul dăunătorilor susținând un echilibru al populațiilor de insecte și astfel sunt indispensabile în protecția biologică a plantelor. Un alt exemplu este cel al insectelor polenizatoare. Majoritatea speciilor de viespi și albine trăiesc solitar, nu formează colonii. În condiții naturale polenizarea este realizată în majoritate de aceste specii, care sunt polenizatori mai eficienți ca albinele de miere.

hotel_insecteFolosirea intensivă a pesticidelor, combinată cu pierderea habitatelor naturale și a adăposturilor tradiționale determină scăderea bruscă a populației. Casele de odinioară cu pereți din chirpici și cu acoperiș din stuf sau șindrilă se schimbă în clădiri moderne, construite din cărămizi și beton. Aceste clădiri noi nu permit acestor viețuitoare săparea de mici găuri pentru progenituri. Stivele de lemn nederanjate din grădini sunt de asemenea, din ce în ce mai rare. Din aceste cazuri în multe locuri din vestul Europei mai multe specii au dispărut.

„Hotelul pentru insecte” este un adăpost artificial, care oferă loc de înmulțire și adăpost pentru speciile polenizatoare sau pentru cele prădătoare. Proiectul intitulat „Hotelul pentru insecte – o metodă economică și ecologică pentru agricultură durabilă” este o inițiativă nouă și debutantă de protecția mediului. Proiectul are ca scop diminuarea degradării agro‐ecosistemelor și habitatelor prin conservarea activă a speciilor polenizatoare și a insectelor prădătoare cu promovarea unor metode sustenabile. Proiectul este implementat de Asociația E‐Consult Satu Mare și este finanțat prin granturile SEE 2009‐2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Valoarea finanțării nerambursabile este de 73 974 euro. În cadrul proiectului vor fi selectați 40 de localități, în care vor fi instalați hoteluri pentru insecte, care vor oferi adăpost și loc de reproducere speciilor țintă. Un obiectiv important a proiectului este creşterea gradului de informare şi de interes privind protecţia insectelor prădătoare și polenizatoare, precum și răspândirea bunelor practici pentru conservarea speciilor țintă în rândul comunităților locale și a specialiștilor interesați. Pentru atingerea acestui obiectiv vor fi elaborați materiale de informare și de conștientizare despre insectele folositoare și despre conservarea habitatelor acestora.

De asemenea vor fi organizate întâlniri de informare și prezentări în localitățile alese în proiect. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați pagina www.eeagrants.org. Pentru informații oficiale despre Fondul ONG în România accesați pagina www.fondong.fdsc.ro.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 23, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.