Expoziții originale de fotografie la Muzeul de Artă, aparținând artiștilor Dorel Găină și Mira Marincaș

La Muzeul de Artă din Satu Mare, marți, 24 martie a fost vernisată o originală expoziție de fotografie cuprinzând colecțiile a doi mari artiști fotografi, profesorul universitar dr. Dorel Găină și sătmăreanca Mira Marincaș. Cele două expoziții se intitulează ”Walk from under” și ”Anuda+”.

DSC_0127Despre cei doi artiști și creațiile lor a vorbit Felicia Grigorescu din partea Muzeului de Artă. Artiștii reușesc prin creațiile lor să surprindă amănunte pe care noi, de obicei, nu le observăm. Dorel Găină a spus că Muzeul de Artă din Satu Mare este un loc primitor și se bucură de prezența în număr mare a iubitorilor de frumos din Satu Mare. Exponatele caută să repovestească lumea, surprind și o stare de reverie. Fotograful reușește să păstreze prin demersul său memoria clipei. Expoziția este locul în care se întâlnește fotografia cu poezia. De acest lucru se poate convinge vizitatorul trecând în sala a doua a expoziției.

DSC_0128Dorel Găină s-a născut pe 12 februarie 1953 la Oradea. A urmat cursurile Institutului de Arte Plastice ”Ion Andreescu” din Cluj Napoca. De-a lungul anilor a participat la numeroase expoziții personale sau de grup din România, Ungaria, Franța, Slovenia și Brazilia. În prezent predă la Universitatea de Arte și Design din Cluj Napoca. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Asociația Artiștilor Fotografi din România și Art in Situ din Franța.

În prima sală ne întâmpină creațiile Mirei Marincaș, o serie de imagini telurice în intimitatea Mamei Pământ. Sunt prezente de asemenea peisaje largi, compoziții ce sugerează trecerea ireparabilă a timpului.

DSC_0122În sala a doua dr. Dorel Găină prezintă o suită de imagini extrem de originale ce omagiază feminitatea și, așa cum a declarat maestrul, unind fotografia artistică cu poezia. Suntem martorii unui dualism, dintre fotografia directă și prelucrarea imaginii pe computer Artistul reușește să treacă misterioasa Anud printr-o sumedenie de trăiri, cromatici și posturi explicitate prin versuri sensibile. Ajungând în ultima sală, vizitatorul descoperă că misterioasa Anud nu este altceva decât numele de taină al dorului de iubire iubire.

DSC_0119

DSC_0123

DSC_0124

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 25, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.