Expoziție fotografică dedicată ”Anului Internațional al Luminii-2015”, la Centrul de Creație

Marți, 24 martie, de la ora 16.00 la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițional a avut loc vernisajul expoziției de fotografie dedicate ”Anului Internațional al Luminii-2015”. Expoziția este intitulată ”Simboluri astrale în arhitectura tradițională maramureșeană” și este realizată de artistul fotograf Ilie Tudorel.

1Sunt expuse un număr de 49 de fotografii color, de mari dimensiuni, care evidențiază o suită de simboluri solare, selenare și astrale care pot fi regăsite în sculpturile meșterilor populari maramureșeni. Aceste simboluri ce vin din negura veacurilor se regăsesc pe celebrele porți maramureșene și pe elementele de arhitectură ecleziastică.

2La vernisaj au vorbit despre imaginile expuse directorul instituției gazdă, Robert Laszlo și consilierul președintelui Consiliului Județean, Felician Pop. Vorbitorii au subliniat faptul că și această expoziție este o dovadă a bunelor relații de colaborare pe care Centrul Județean le are cu factorii de cultură din alte județe.

3Artistul Ilie Tudorel reușește să surprindă magistral convulsiile lemnului, venind de la arhaic la modern. În creațiile meșterilor populari nimic nu este întâmplător, fotografiile surprind adevărate basoreliefuri ale aventurii lemnului. Deși lemnul este perisabil, el transmite importante mesaje, ne duce în lumea simbolurilor. Cei prezenți la vernisaj au putut să vadă pe viu cum prind viață simbolurile astrale. Vizitatorul va rămâne surprins de maiestozitatea bisericilor de lemn ”Cuvioasa Parascheva” din Poienile Izei ce datează de la 1632 sau biserica ”Sinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Surdești, comuna Șișești, datată la 1766.

4Surprinde apoi Troița de lemn maramureșeană cu roata de tip celtic de la Rozavlea sau detaliul reprezentând cota 72 m a turlei Bisericii ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, care este un monument UNESCO.

5Fotografiile expuse constituie documente etnografice și istorice. Ele păstrează pentru viitor elemente de simbol ce coboară din vremea celților. Vorbitorii au subliniat că potrivit unor cercetări, 33% din gena maramureșenilor este de origine celtică. Elementele surprinse de fotografii apar în viața de fiecare zi. Bisericile de lemn au o valoare inestimabilă. Simbolurile pe care le poartă sunt transmise de veacuri din generație în generație Rolul acestor simboluri este de a ține gospodăria țăranului departe de toate relele.

6Se impune cu necesitate ca generația de astăzi să transmită mai departe aceste simboluri. Bisericile de lemn, porțile și troițele trebuie păstrate cu multă grijă. Prin ele, civilizația maramureșeană nu are pereche în lume. Soarele este prezent în tot și în toate, de asemenea Luna și stelele. Potrivit unei credințe, tăiatul copacilor se efectua pe Lună plină.

7Expoziția va fi deschisă între 24 martie și 14 aprilie și se poate vizita de luni până joi între orele 8.00-16.00 iar vineri între orele 8.00-13.00.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 25, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.