15 martie, Ziua Poliției Române. 193 de ani de istorie și tradiție

Poliţia sătmăreană a îmbrăcat haine festive miercuri, 25 martie, cu ocazia împlinirii a 193 de ani de atestare documentară a Poliţiei Române. Din filele istoriei aflăm că cea mai importantă lege de organizare şi funcţionare datează de la 25 martie 1908, când s-a creat Siguranţa Generală a Statului şi Inspectoratul General de Poliţie pe lângă Direcţiunea Poliţiei şi Siguranţei. În baza acestei legi precum şi a datelor istorice care atestă înmânarea, în anul 1822, a Steagului Agiei, care a fost şi primul Drapel al Poliţiei Române, s-a instituit ca la data de 25 Martie să se aniverseze Ziua Poliţiei Române.

DSCN2858De atunci simbolul creştin al Bunei Vestiri, simbol care se regăsea pe steagul Agiei şi care a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române, veghează asupra oamenilor, faptelor, evenimentelor şi destinului Poliţiei Române. Simţindu-se nevoia reglementării unor norme de ordine şi siguranţă, de funcţionare în linişte şi pace, Poliţia, ca instituţie, a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie, ajungând azi la 193 de ani de lege şi onoare.

La Satu Mare, Ziua Poliţiei Române a început luni când a avut loc Ziua Porţilor Deschise la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Satu Mare. Această activitate a avut un caracter informativ-educativ şi s-a bucurat de succes mai ales în rândul tinerilor dornici de a afla cât mai multe informaţii despre această profesie, de poliţist. Ziua de 25 Martie a debutat la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Satu Mare cu gândul la cei plecați din rândul nostru, poliţiştii ţinând să aducă un omagiu celor ce au decedat în timpul activităţii ori în rezervă. La Catedrala Ortodoxă a fost oficiată în această dimineaţă o slujbă de comerorare a poliţiştilor plecaţi într-o altă “misiune”, rugăciunile familiilor împletindu-se cu gândurile de aducere aminte şi omagiul colegilor şi al rezerviştilor ce au ţinut să fie prezenţi la acest moment emoţionant.

DSCN2884Începând cu ora  09.45, în clubul unităţii a avut loc şedinţa festivă, poliţiştii sărbătoriţi în această zi fiind onoraţi de prezenţa dr. Eugeniu Avram, prefectul judeţului, a domnului Pinter Joszef  preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, reprezentanţi ai Parchetului, Serviciului Român de Informaţii şi ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne din judeţ.

Într-o atmosferă de sărbătoare au fost felicitaţi toţi cei care zi de zi îşi dedică activitatea siguranţei cetăţenilor. În centrul atenţiei s-au aflat însă poliţiştii avansaţi. Opt poliţişti sătmăreni fiind avansaţi în gradul profesional următor, înaintea îndeplinirii stagiului minim, 3 ofiţeri de poliţie  respectiv: la  gradul de comisar de poliţie  au fost avansaţi subcomisar de poliţie Farcău Valentin, subcomisar de poliţie Lobonţ Simona şi subcomisar de poliţie Pintea Mihai şi 5 agenţi de poliţie: la gradul de agent şef de poliţie au fost avansaţi agent şef adjunct de poliţie Varhaniovschi Florin şi agent şef adjunct de poliţie Barbu Mircea; la gradul de agent şef adjunct de poliţie au fost avansaţi agent principal de poliţie Buzduga Irina şi agent principal Ardelean Sever; iar la gradul de agent principal de poliţie a fost avansat agent de poliţie Culic Marian.

Au mai fost avansaţi la gradul profesional următor la îndeplinirea stagiului în grad alţi 38 de agenţi de poliţie şi 8 de ofiţeri. Au fost înmânate diplome de excelenţă unui număr de 7 poliţişti pentru dăruinţa şi profesionalismul dovedite în protejarea valorilor ocrotite de lege şi în activitaţile desfăşurate în slujba cetăţeanului.

Reprezentanţii birourilor teritoriale ale Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual şi ale Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie au oferit premii şi diplome mai multor poliţişti care s-au remarcat în îndeplinirea exemplară a atribuţiilor de serviciu precum şi în activităţile sindicale.

Începând cu ora 11.00, în Centrul nou  din municipiu au fost amplasate standuri ale Poliţiei la care au participat poliţişti rutieri, criminalişti, poliţişti de proximitate  şi prevenire. Cetăţenii au avut ocazia sa intre în contact cu dotarea Poliţiei Rutiere (aparatura radar, etilotest, ochelarii care smulează starea de ebrietate), cu Laboratorul Criminalistic Mobil, fiindu-le de asemenea înmânate pliante cu conţinut informativ şi de prevenire a diferitelor tipuri de infracţiuni. În acest context poliţiştii din cadrul Serviciului Resurse Umane au desfăşurat activităţi de promovare a profesiei de poliţist. Şi această activitate s-a bucurat de atenţia tinerilor, din municipiu au fost încântaţi de ceea ce au avut ocazia să vadă exprimându-şi dorinţa de a deveni şi ei în viitor poliţişti.

foto expo 7

foto expo 2

foto expo 3

foto expo 9

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 25, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.