Iohannis sesizează Curtea Constituţională după ce Senatul a respins cererea DNA de arestare a lui Şova

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Contituţională după ce după ce Senatul a respins cererea DNA de arestare a lui Dan Şova. Şeful statului le cere magistraţilor soluţionarea unui conflict de natură constituţională între autoritatea judecătorească şi Parlament, invocând că aceleaşi norme legale au fost interpretate diferit fapt ce a permis într-un caz arestarea unui parlamentar, iar în altul nu.

iohannisKlaus Iohannis reclamă, în sesizarea înaintată CCR, procedura diferită în Camera Deputaţilor şi Senat în privinţa avizării cererilor de reţinere şi arestare care dus la blocarea posibilităţii instanţelor de a se pronunţa asupra temeiurilor solicitărilor procurorilor. Astfel, preşedintele susţine că, deşi CCR s-a pronunţat în privinţa cvorumului de adoptare a hotărârilor parlamentului, respectiv majoritatea parlamentarilor prezenţi, Senatul modificat prevedrile contrare din regulamentul propriu.

„Această omisiune a generat un regim juridic diferit în soluţionarea cererilor de încuviinţare a reţinerilor şi arestării preventive a unui deputat faţă de un senator şi a condus la un blocaj instituţional prin imposibilitatea desfăşurării procedurilor judiciare şi a înfăptuirii actului de justiţie. Astfel, prin raportare la o majoritate – în esenţă neconstituţională – Parlamentul a blocat posibilitatea instanţelor de judecată/procurorului de a se pronunţa asupra temeiurilor cererii de arestare preventivă/reţinerii în condiţiile prevăzute de lege, prin prisma imperativului asigurării intereselor urmăririi penale sau a judecăţii, şi a fost încălcat principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, precum şi cel al obligativităţii unui comportament loial al autorităţilor”publice faţă de Constituţie”, se arată în sesizarea preşedintelui.

Astfel, Iohannis aminteşte că, la Camera Deputaţilor,  cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului Theodor-Cătălin Nicolescu aprobată cu 174 de voturi pentru şi 99 de voturi împotrivă, hotărârea fiind adoptată  ţinându-se cont de votul majorităţii deputaţilor prezenţi, în vreme ce la Senat, solicitarea DNA privind arestarea lui Dan Şova, care a întrunit 79 de voturi pentru, 67 de voturi contra, a fost respinsă pe motiv că nu a întrunit voturile a jumătate plus unu din numărul total al senatorilor.

Gandul.info

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 26, 2015. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.