APM Satu Mare, partener asociat în Proiectul de protejare a Dumbrăvencei în Bazinul Carpatic

În cadrul conferinței de presă susținute joi, 26 martie la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Satu Mare, a fost prezentat proiectul LIFE+”Conservation of the European Roller (Coracias garrulus) in the Carpathian Basin- Protejarea Dumbrăvencei în Bazinul Carpatic”ROLLERÜLIFES NAT-HU-oooo81”. Au participat Ecaterina Bekessy, director executiv, alături de echipa de proiect: Adriana Culda, Laurențiu Bărbos și Monica Pop.

IMG_0015Mediul este în continuă schimbare. Un indicator al sănătății mediului sunt păsările, studierea schimbărilor ce intervin în viața lor ne pot atenționa față de problemele cu care se vor confrunta alte animale și plante, precum și chiar noi înșine.

În acest context, cunoscând importanța fondurilor europene în strategia de dezvoltare a României, APM Satu Mare a aplicat ca partener în accesarea de fonduri europene prin Programul Life+, program care este un instrument financiar pentru mediu și are ca scop conservarea naturii și a celorlalte domenii de mediu de interes european (apa, deșeuri, schimbări climatice).

Acest program de finanțare s-a înființat în anul 1992 și are trei componente: Life+Natură și Biodiversitate, Life+Guvernare și Politici de mediu, Life+Informare și comunicare, iar principalii beneficiari pe cele trei componente pot fi autoritățile publice și agențiile de dezvoltare.

IMG_0021APM Satu Mare începând cu anul 2015 a câștigat două proiecte Life+ ca partener asociat, proiecte care se încadrează în domeniul Life+Natură, domeniu care are ca obiectiv contribuția la implementarea Directivelor ”Păsări” și ”Habitate”, ținta proiectelor pe acest domeniu sunt investițiile durabile pe termen lung în siturile Natura 2000 și acțiunile de conservare a speciilor și habitatelor menționate în Directivele ”Păsări” și ”Habitate”.

Începând din 2015 se vor implementa o serie de proiecte precum ”Securing prey sources for endangered Falco cherrug and Aquila heliaca population in the Carpathian basin” cu perioada de implementare 1.01.2015-31.12.2018. Beneficiar coordonator: Fertö-Hanság National Park Directorate Ungaria, printre beneficiari asociați numărându-se și Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare. Scopul proiectului este consolidarea eforturilor de conservare a populațiilor de Aquila heliaca (Acvila imperială) și Falco cherrug (Șoimul Dunărean), amenințate la nivel global. Valoarea proiectului este de 2.881.243 Euro din care finanțare UE 2.160.932 Euro-pentru APM Satu Mare 132.494 Euro din care finanțare UE 99.370 Euro.

Un alt proiect este Protejarea dumbrăvencei în Bazinul Carpatic cu perioadă de implementare a proiectului 1.09.2014-31.03.2020. Beneficiar coordonator este Societatea Ornitologică din Ungaria. Parteneri: Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare, Asociația ”Grupul Milvius” România, Adminstrația Parcului Național Bükkü-Ungaria, Administrația Parcului Național Kiskunság-Ungaria, DALERD, Délalföldi Erdészeti Yrt-Ungaria. Scopul este întărirea populației de dumbrăveancă în Bazinul Carpatic și asigurarea conservării favorabile pe termen lung a acestor populații, prin implementarea unor măsuri de conservare potrivite. Valoarea proiectului este de 5.046.097 Euro din care finanțare UE 3.784.572 Euro. Pentru APM Satu Mare 611.683 Euro din care finanțare UE 328.683 Euro.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 27, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.