Consilierul Valentin Sântoma: Strategia de dezvoltare a municipiului nu este dedicată unui grup etnic sau altul

Primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica a susținut duminică, 29 martie în sala de ședințe a Consiliului Local o conferință de presă cu scopul de a răspunde întrebărilor consilierilor locali lansate în ședința de consiliu din data de 26 martie. Problemele ridicate au făcut referire la Strategia de dezvoltare a municipiului Satu Mare 2015-2025. Alături de edilul municipiului a mai fost prezent consilierul Valentin Sântoma.

IMG_0026Strategia de dezvoltare a municipiului a fost elaborată în perioada noiembrie 2013 – septembrie 2014 în cadrul proiectului STATUS – Agende teritoriale strategice pentru sisteme urbane de tipul oraşelor mici şi mijlocii finanţat prin Programul de Cooperare Transnaţională Europa de Sud-Est IV B SEE și supusă în data de 26 martie aprobării consilierilor locali. La elaborarea strategiei Consiliul Local Satu Mare a avut ca parteneri 12 orașe, 10 instituții de cercetare și s-a dorit ca proiectele incluse să aibă o abordare strategică, realistă, să fie un document pragmatic cu posibilități reale de finanțare.

Consilierul Valentin Sântoma a precizat în continuare că strategia prezentată a fost pusă în dezbatere acum patru luni și nimeni nu a făcut nicio observație. ”S-a afirmat că municipiul Satu Mare ar avea interconexiuni cu municipiul Oradea, afirmație falsă deoarece strategia noastră este legată de Universitatea Tehnică din Cluj Napoca. S-a mai făcut afirmarea că tinerii nu sunt cuprinși în programe specifice lor, dimpotrivă am prevăzut campusuri școlare și universitare, 2 instituții de cercetare, una în domeniul cercetării aplicate în tehnică și proiectare, și un institut de cercetare pentru industria alimentară pentru valorificarea potențialului agricol al județului. Sunt cuprinse de asemenea amenajarea celor două  maluri ale Someșului, a parcului de la Turnul Pompierilor, Grădinii Romei și alte domenii de protecție a mediului”, a spus Valentin Sântoma.

Întreaga strategie are la bază realizarea și în județul Satu Mare a unei economii cu emisii scăzute de carbon. Datorită amplorii și diversității tematice, consilierii UDMR au spus că acest raport a fost elaborat ”de extratereștri”. ”Nu a fost o strategie dedicată unui grup etnic sau altuia, ci în beneficiul tuturor locuitorilor. Totul este perfectibil, credem că am lucrat corect. Așteptăm sugestii și soluții. Am pornit în în a face un proiect realist din finanțări europene, sperăm că este realizabil și dorința noastră a fost de a asigura finanțarea acestor proiecte. În legătură cu reabilitarea terasei Consiliului Județean, aceasta poate deveni un punct turistic în beneficiul sătmărenilor în parteneriat cu Consiliul Județean”, a mai declarat interlocutorul.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 29, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.