A fost lansată cartea ”Mihai Eminescu și scriitorii sătmăreni” (Documente de istorie literară – Studii critice)

Marți, 31 martie în Sala festivă ”Vasile Lucaciu” a Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Satu Mare a avut loc un eveniment cultural de excepție. A avut loc lansarea volumului ”Mihai Eminescu și scriitorii sătmăreni (Documente de istorie literară – Studii critice), carte apărută la Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca.

DSC_0097Autorii volumului al cărui coordonator este dr. George Vulturescu sunt binecunoscuți scriitori sătmăreni: dr. Viorel Câmpean, ing. Mircea Petru Drăgan, dr. Gheorghe Glodeanu, dr. Kiss Imola, prof. Ioan Nistor, Mircea Popa, dr. George Vulturescu și dr. Alexandru Zotta. Alături de autori a fost prezent prof. Ioan Pop, directorul colegiului, inspectorul școlar general Claudiu Mondici, inspectorul școlar general adjunct Mariana Roman, managerul public al județului, Nicolae Bura, directorul Casei Corpului Didactic Satu Mare, dr. Ioan Viman.

Directorul colegiului, prof. Ioan Pop a vorbit despre însemnătatea acestui eveniment acum când se împlinesc 35 de ani de la vizita la acest colegiu a marelui poet Nichita Stănescu. Evenimentul este ilustrat și cu o expoziție foto-documentară. A fost amintit apoi faptul că liceul sătmărean este primul liceu din Transilvania care a luat numele poetului național. Au fost amintite aspecte din tradiția culturală a colegiului.

DSC_0102Dr. George Vulturescu și-a început expunerea cu prezentarea fotografiilor-document cu prezența lui Nichita Stănescu la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” și prezentarea personalităților care l-au înconjurat pe poet în urmă cu trei decenii și jumătate. Referindu-se la cartea pe care a coordonat-o, vorbitorul a afirmat că ea conține toate informațiile care s-au putut strânge, informații în legătură cu Mihai Eminescu vizavi de sătmăreni. George Vulturescu a vorbit despre Dimitrie Sfura, Ioan Silviu Sălăgeanu, George Marchiș, sătmăreni pe care Eminescu i-a cunoscut prin intermediul creațiilor lor literare. Dr. Vasile Lucaciu a fost considerat un ”antieminescian” datorită poziției pe care a luat-o într-un articol față de poet. A făcut-o numai dintr-un gest de solidaritate cu Biserica Greco-catolică dar l-a stimat pe poet și opera sa. Citind cartea putem afla câte busturi, plăci comemorative sau străzi cu numele lui Mihai Eminescu sunt în județul Satu Mare. ”Cartea este o monografie a unui sentiment, sentimentul Eminescu”, a spus dr. George Vulturescu. Au fost amintiți traducătorii sătmăreni ai operei eminesciene, printre aceștia numărându-se Dsida Jenö, Fényi István, Soltész József.

Poetul Ioan Nistor s-a referit la șirul de poeți și scriitori din județul Satu Mare care și-au legat numele de poetul național. Liceul sătmărean a luat numele poetului, fiind primul liceu din Transilvania după Unire care a făcut acest lucru. Nu se știe precis cine a avut ideea de a da acest nume liceului. Potrivit ipotezei lansate de Ioan Nistor, aceasta ar fi aparținut lui Dariu Pop, care a sosit la Satu Mare dintr-o zonă bistrițeană foarte aproape de teritoriile de peste munți unde erau cunoscute poeziile lui Eminescu. Ioan Nistor a vorbit despre monumentul unic în țară care este Monumentul Eminescu de pe Comja, realizat în 1939, când s-a comemorat 50 de ani de la moartea lui Eminescu. Atunci s-au plantat 10.000 de brazi care au scris numele Eminescu, la limita dintre județele Satu Mare și Maramureș. ”Ideea de a scrie această carte a avut-o dr. George Vulturescu, o idee de rezonanță națională”, a spus în încheiere Ioan Nistor.

A primit apoi cuvântul dr. Viorel Câmpean, istoric și cercetător care și-a exprimat bucuria cu ocazia apariției acestei cărți care îl are în centrul atenției pe poetul național Mihai Eminescu. A evocat acțiunile care au fost organizate recent în cinstea lui Mihai Eminescu S-au menționat marile personalități care au studiat la liceul care îi poartă numele. Dr. Viorel Câmpean a dat citire unui articol scris de Antoniu Băliban despre trecerea în neființă a lui Eminescu când se împlinea un an de la eveniment. Acest articol a apărut în ”Amicul Familiei” care apărea la Gherla. Viorel Câmpean și-a exprimat speranța ca tânăra generație va ști să ducă mai departe acest adevărat cult al lui Eminescu la Satu Mare.

DSC_0094Dr. Alexandru Zotta a vorbit despre percepția operei lui Mihai Eminescu. Această percepție depinde de valoarea creației dar și de contextul dat. Titu Maiorescu ar fi cel care l-a declarat pe Eminescu poet în toată plenitudinea, poet în adevăratul sens al cuvântului. Tot el îl caracterizează apoi ca un geniu și ca poet național. Eminescu a fost perceput de la început ca un poet protestatar, dar întotdeauna a avut o poziție politică națională. George Călinescu, Tudor Vianu și alții au fost cei care au făcut serioase cercetări privind viața și opera lui Mihai Eminescu. După 1945 Eminescu a fost receptat ca un răzvrătit împotriva asupririi. Treptat, o pleiadă de universitari s-au aplecat asupra operei sale. Constantin Noica îl numește pe Eminescu ”Omul deplin al culturii românești”. Au fost o serie de sătmăreni care au scris studii remarcabile despre Eminescu: Gheorghe Bulgăr, Gheorghe Glodeanu, Cornel Munteanu.

A luat cuvântul și inspectorul școlar general prof. Claudiu Mondici, care a mulțumit pentru faptul că Inspectoratul Școlar Județean a fost ales ca partener în acest proiect. Claudiu Mondici și i-a felicitat pe autori. Lansarea acestei cărți a fost caracterizată de prof. dr. Ioan Viman ca un eveniment cultural de primă mărime. S-a scris o carte fundamentală despre Eminescu și spațiul sătmărean. Ioan Viman i-a îndemnat pe toți să citească această carte ”care ne arată cum ne legăm noi sătmărenii de Eminescu”. Profesorii de limba și literatura română pot face un curs opțional având la bază această carte.

A mai vorbit dr. Ioan Corneanu, istoric, care i-a felicitat pe autori și a arătat că s-a scris o carte-document de mare valoare și a împărtășit unele amintiri legate de prezența la Satu Mare a poetului Nichita Stănescu. Au fost felicitați și organizatorii pentru această minunată lecție despre poetul național Mihai Eminescu.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 31, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.