A apărut numărul 22 pe luna martie 2015 a revistei cultural-patriotice ”Eroii Neamului”

Recent, în condiții grafice excelente apărut un nou număr al revistei ”Eroii Neamului”, revistă de cultură și educație patriotică avându-l ca redactor coordonator pe col.(r) Voicu Șichet. În cuprinsul revistei putem citi 28 de articole și studii semnate de 25 de autori, cadre militare în rezervă, istorici cercetători, preoți, ingineri, profesori, economiști și învățători toți pasionați cercetători ai istoriei și culturii noastre.

DSC_0108Col.(r) Voicu Șichet publică a XXI-a serie a articolelor referitoare la ”Jurnalul cimitirelor și monumentelor eroilor” din județul Satu Mare. Cea mai mare satisfacție a locuitorilor Sătmarului este faptul că autoritățile locale și-au asumat demararea proiectului ce vizează reamplasarea Statuii Eroului Necunoscut în Piața Liberății, proiect la a cărui realizare pot contribui toți cetățenii prin sponsorizări sau donarea unor sume de bani.

Preotul dr. Cristian Boloș ne prezintă ca modele creștine de eroism pe Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigorie și Ioan, ca modele de autentică viețuire creștină. Col.(r) Mircea Bliderean  analizează evoluția în timp a noțiunii de ”Cult al eroilor” și cum a apărut noțiunea de Erou Necunoscut ca simbol al jertfei comune, al sacrificiului suprem pe care l-au făcut eroii pentru realizarea unui scop măreț. Tot despre eroi și eroism în diferite ipostaze scrie lt.col.(r) Ioan Bălănescu ce se pot manifesta în caz de război,revoluții, răscoale, cutremure, ani de secetă și de inundații, poluare și boli de tot felul. Colonel (r) Petru Prodan în seria de articole despre ”Cronici de gând și suflet. Eroi” scrie despre căpitanul erou Vasilescu I. Aurel care a căzut eroic la 1 septembrie 1941 în luptele de pe teritoriul Ucrainei.

Două date istorice de o deosebită importanță, Ziua Armatei Române și 24 ianuarie, Unirea Principatelor Române prilejuiesc scrierea articolelor semnate de ing. ec. Cristian Mareș și dr. Viorel Câmpean care scrie despre personalitatea marelui om de stat Alexandru Ioan Cuza. O serie de personalități care au jucat un rol deosebit în istoria și cultura ținuturilor sătmărene fac obiectul unor articole din cuprinsul revistei. Amintim aici pe ”Corifeii Școlii Sătmărene, preoții Vasile Lucaciu și Petru Bran” articol semnat de protopopul Dumitru Roman, ”Dr.Vasile Lucaciu, profesor la Liceul romano-catolic din Satu Mare”de dr. Ioan Viman, Ilustrul episcop sătmărean Grigore Maior din Sărăuad” de dr. Daniela Bălu, ”Vrednicul ostaș pentru istorie – general maior (r) Victor Popescu de prof. dr. Ioan Corneanu. Tot aici amintim ”Frânturi din biografia și activitatea Irinei Berinde, originară dintr-o veche familie românească sătmăreană”, drd. Marta Cordea.

Că străzile au amintiri, și la Satu Mare ne demonstrează prof. Carol C. Koka, readucând în memoria contemporanilor vechile nume de străzi din perioada interbelică din Satu Mare, când numeroase străzi purtau numele unor generali care s-au distins în timpul Războiului de Reântregire Națională.

Tot în cuprinsul revistei putem citi un foarte bine documentat material semnat de dr. Ioan Viman despre ”Legislația privind învățământul pentru minorități în perioada interbelică. Studiu de caz: județul Satu Mare”. Autorul demonstrează cu documente faptul că că în perioada interbelică existau toate posibilitățile ca elevii aparținând minorităților să studieze neîngrădit în limba lor.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 3, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.