Revista de opinii și atitudini culturale ”Mesagerul Albastru”, la un nou număr  

Primul număr din acest an al revistei de opinii și atitudini culturale ”Mesagerul Albastru”, director prof. Ioan Andreica, apare cu un conținut bogat și atractiv.

Mesagerul 12-page0001Dr. Viorel Câmpean ne aduce în față un portret al celui care a fost poetul Valentin Strava, pe numele adevărat Gavrilă Pop, trecut la cele veșnice de mai bine de 30 de ani. După studiile liceale la Satu Mare și tehnice la Cluj, Valentin Strava a sfârșit frecventând cursurile Facultății clujene de Litere și Filozofie. A făcut parte din Asociația Scriitorilor Independenți alături de Cincinat Pavelescu, Ion Minulescu și Ion Agârbiceanu. A colaborat la un număr impresionat de publicații și s-a evidențiat ca un remarcabil traducător al poeziilor lui Ady Endre. Într-o antologie apărută în epocă a fost caracterizat  ca fiind ”un poet singuratic, cu temperament bacovian”. În prefața volumului său de debut, ”Cântec pe zare”, se afirmă că ”scrie o poezie de o mare destăinuire de o remarcabilă acuratețe”. În 1971 a scos volumul ”Poemele Salamandrei” la prestigioasa editură bucureșteană Cartea Românească. O parte a vieții sale a petrecut-o la București. A colaborat de-a lungul vieții la numeroase publicații. Poetul a decedat la 26 martie 1984. În 2012, pe fațada căminului cultural din Hotoan a fost dezvelită o placă memorială.

Dumitru Țimerman îl evocă într-un frumos eseu pe profesorul, poetul și traducătorul careian Corneliu Balla, la 85 de ani de la nașterea sa, cunoscut sub pseudonimul Gabriel Rațiu. Fostul elev își caracterizează fostul diriginte ca un profesor ”care știa să aprecieze cu exigență capacitatea intelectuală a fiecărui elev al său, să anticipeze viitorul profesional al acestuia și să le dea aripi celor cu înclinații literare”.

Andrei Canelu (alias Ioan Andreica) este prezent în paginile revistei cu o cronică a cărții ”Vremea în cântec” a scriitoarei Livia Mărcan. Este o carte dedicată mamei, cea care a învățat-o secretul iubirii de oameni și frumos. Autoarea are în cartea sa un permanent dialog cu ființa iubită. Descrie o mare varietate de teme, stări și idei. Ioan Andreica semnează și un frumos grupaj de versuri. Alte poeme sunt semnate de Corina Petrescu, versuri scurte dar pline de semnificații, acum la început de primăvară.

Drd. Marta Cordea, în ”Amintirile din copilărie ale unui bibliotecar crucișorean” îl are în vizor pe talentatul scriitor și pictor Dan Marius Cosma, autor până acum a cinci romane. Ultima sa carte, ”Amintiri dintr-o copilărie aproape fericită” prezintă asemănări cu atmosfera operei lui Ion Creangă și reușește să facă o declarație de dragoste scrisului și picturii deopotrivă. Ștefan Aurel Drăgan este prezent cu ”O poveste cu un faun”, iar Ovidiu Mica cu un teatru insuficient de scurt, ”Fane, diafane”, care cu umorul său binecunoscut reușește să descrețească frunțile cititorilor prin intermediul unor fraze meșteșugite.

Mircea Popa face referire la volumul ”Permanență și continuitate românească în Ardeal” a istoricului dr. Ioan Corneanu și a avocatului Vasile Moiș. Cartea trece în revistă relațiile transilvane cu vecinul din vest, de la începuturile Evului Mediu până în prezent și demonstrează încă o dată originea, vechimea și continuitatea românească în Ardeal. La rândul său prof. Nicolae Pop prezintă cartea lui Vasile Bărbuș – Crățu, ”Spirala tinereții” care este cel de al cincilea roman al autorului. Cartea redă cu o admirabilă imaginație fapte reale trăite într-o vreme a vieții sale.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 5, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.