Întâlnire cu câțiva din scriitorii sătmăreni a elevilor Colegiului Național ”Mihai Eminescu”

Marți, 7 aprilie, la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Satu Mare, în cadrul săptămânii ”Școala Altfel” a avut loc o întâlnire a elevilor colegiului cu câțiva scriitori sătmăreni. Scopul întâlnirii a fost ca elevii să-i cunoască personal pe scriitori având în vedere că la examenul de Bacalaureat sunt și subiecte prin care se solicită elevilor să realizeze un interviu cu un scriitor în viață.

DSC_0135Întâlnirea a fost realizată de scriitoarea Loredana Știrbu, președinta Cenaclului Scriitorilor Sătmăreni în colaborare cu conducerea colegiului reprezentată de directoarea adjunctă, profesoara Nicoleta Cherecheș. Au participat profesorul Teodor Curpaș, profesorul Ioan Andreica, profesorul Carol C. Koka și scriitorul Vasile Bărbuș-Crățu.

Prin aceste acțiuni se încearcă să se atragă elevii la lectură, știind că în prezent interesul elevilor a scăzut față de citit, ei petrecând foarte mult timp în fața calculatoarelor. Scriitorii menționați au vorbit despre datele lor biografice, debutul lor literar și au împărtășit aspecte concrete din creația lor literară. Au prezentat ultimele lor apariții editoriale. Au citit din creațiile lor, poeme sau fragmente de proză. S-a vorbit despre valențele educative ale cărților care contribuie și de acum în acolo la formarea intelectuală a tinerei generații.

DSC_0139S-a vorbit despre respectul datorat de elevi școlii în care învață și cadrelor didactice care îi îndrumă. Profesorul Carol C. Koka, absolvent al prestigiosului colegiu național sătmărean, a vorbit despre necesitatea cunoașterii și cinstirii istoriei naționale. Pentru noi românii cunoașterea istoriei a fost întotdeauna de mare folos. A fost un argument al vechimii, originii și continuității românilor în acest spațiu geografic, cunoașterea istoriei fiind o adevărată armă de luptă. În final s-au dat răspunsuri la întrebările puse de către elevi, printre acestea: ce simte un scriitor când își vede tipărită cartea, dacă e greu să se scrie o carte, ce calități trebuie să aibă un scriitor.

Lia Nicoară

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 8, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.