La Satu Mare a avut loc ediția a VI-a a Festivalului de muzică franceză „Chants, sons sur scène”

Cea de-a VI-a ediție a festivalului de muzică franceză „Chants, sons sur scène” de la Satu Mare s-a încheiat. A fost cel mai mare eveniment de acest fel ce a avut loc la Satu Mare până în prezent. Organizatorii au colaborat mai bine ca oricând, și acest lucru s-a reflectat în calitatea festivalului. Sala Filarmonicii „Dinu Lipatti” s-a dovedit neîncăpătoare pentru publicul participant, format în mare parte din elevi și profesori veniți din toate colțurile județului, dar și din părinți și invitați, precum și din reprezentanții instituțiilor implicate.

DSC_0137Evenimentul a fost organizat de următoarele instituții: Asociația Română a Profesorilor de Franceză, Consiliul Județean și Primăria Satu Mare, Inspectoratul Școlar Județean și Casa Corpului Didactic Satu Mare, Ambasada Franței în România și Institutul Francez, Liceul Teoretic și Primăria din Negrești-Oaș.

De asemenea, au colaborat următoarele instituții partenere: Filarmonica „Dinu Lipatti”, Teatrul de Nord Satu Mare, Muzeul Județean Satu Mare, Asociația franceză ADIFLOR, CN „Dna Stanca”, CN „I.Slavici”, CN „Mihai Eminescu”, Colegiul Economic „Gh. Dragos” Satu Mare, Școala Gimnazială Doba, Școala Gimnazială Drăgușeni, Liceul Teoretic Carei, Liceul Tehnologic Ardud, SG „George Coșbuc” Medieșu Aurit, Școala Gimnazială Odoreu, Colegiul Tehnic Unio-Traian Vuia, Colegiul Tehnic Elisa Zamfirescu, SG „Lucian Blaga” Satu Mare, SG „Octavian Goga” Satu Mare, Școala Gimnazială Vama, precum și următorii agenți economici sătmăreni: SC Nova Oaș SRL, SC Derșidan SRL, Restaurant Trattoria per passione, Restaurant Vila Class, Cinematograful Grand Mall Satu Mare.

Parteneri media: Informația Zilei, Informația TV, Jurnalul de Satu Mare, Sătmăreanul, Actualitatea Sătmăreană, Portalul de Știri din Satu Mare, Satu Mare online, Jurnal de Oaș. Sonorizarea a fost asigurată de Asociația Culturală Inedit 87 Nord din Satu Mare.

În deschiderea festivalului au luat cuvântul: Cristina Durău, președinta Asociației Române a Profesorilor de Limba Franceză din județul Satu Mare și secretară generală a biroului național al aceleiași asociații, consilierul Pop Felician, care a transmis mesajul Consiliului Județean Satu Mare și al președinților Adrian Ștef și Mircea Govor, iar din partea Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare a onorat cu prezența inspector de limbi moderne Iura Ioana. Ambasada Franței în România și Institutul Francez au fost reprezentate de Vincent Henry, Responsabil pentru cooperarea educativă și universitară la Institutul Francez din Cluj-Napoca și Pierre Guiol, Responsabil pentru cooperare la Lectoratul Francez al Universității din Sibiu, iar Liceul Teoretic Negrești-Oaș prin directorul său, prof. Bud Viorel. De asemenea, au transmis mesaje de susținere primarii Coica Dorel din Satu Mare și Aurelia Fedorca din Negrești-Oaș, precum și directorul Casei Corpului Didactic din Satu Mare, Viman Ioan.

Juriul a fost format din președinte, Sofiane Pamart (pianist) și membri – Sami Ferrat (rapper), Selim Saifi (realizator și producător), Pierre Guiol (responsabil cultural Institutul Francez). Au prezentat în limba franceză: Loredana Torz și Dennis Ciocan, elevi la Liceul Teoretic din Negrești-Oaș.

Putem spune că a fost cea mai reușită ediție de până acum a acestui eveniment, care este mai mult decât un concurs interșcolar. Festivalul face parte dintr-un circuit național, înscris la rândul său într-un circuit internațional de spectacole cu muzică în limba franceză susținute de elevii români, dar și de formații franceze profesioniste invitate.

Anul acesta în România au fost invitate trei formații franceze pentru festivalurile județene, una dintre ele fiind prezentă și în județul Satu Mare. Este vorba despre trupa Rapsodie, câștigătoare a concursului Acoustic organizat de TV5 în anul 2012. Tineri și talentați, membrii formației au încântat publicul cu un melanj inedit de rap și muzică clasică. Turneul lor continuă în Ucraina, la Lviv, unde participă la un alt festival francofon.

Deși festivalul a durat patru ore, sala a fost plină până la final. Pe lângă concursul de muzică, organizatorii au pregătit un frumos spectacol susținut de tineri talentați din județul Satu Mare, dar și de prezentări ale designerilor vestimentari Karra Launi, Monica Ștrango-Mihaela Pastor și Spencer, concursuri cu premii oferite de agenții economici colaboratori. Din program au făcut parte: Lauran Patricia și Șomle Adrian, elevi în clasa a IV-a la Școala Gimnazială nr.1 din Negrești-Oaș, Sas Lidia, Belbe Vlad, Isac Mihaela, Moiș Casian, toți patru elevi la Liceul Teoretic din Negrești-Oaș, Tar Evelin, elevă la CN „Dna Stanca”, Tincuța Fernea elevă la CN „M. Eminescu” și Maximilian Munteanu, elev la Colegiul Economic „Gh. Dragoș”.

DSC_0140

DSC_0141

DSC_0142

DSC_0143Rezultatele concursului de cântec francofon:

Categoria 13-15 ani

Premiul I – Sas Lidia – Liceul Teoretic Negresti-Oas

Premiul II – Balaj Patricia – CN „I. Slavici” Satu Mare

Premiul III – Isac Mihaela – Liceul Teoretic Negresti-Oas

Premiul special al juriului:

Sfarcioc Romina, Munteanu Maximilian – Colegiul Economic „Gh. Dragos” Satu Mare

Cionca Iulia – CN „I. Slavici” Satu Mare

Mois Casian – Liceul Teoretic Negresti-Oas

Premiul I – Sas Catalina – CN „Dna Stanca” Satu Mare

Premiul II – Vlad Simona, Buciuta Simona – CN „I. Slavici” Satu Mare

Premiul III – Dobrescu Matei – CN „Dna Stanca” Satu Mare

Premiul special al juriului: Belbe Vlad – Liceul Teoretic Negresti-Oas

Tar Evelin – CN „Dna Stanca” Satu Mare

Alb Alexandra – CN „I. Slavici” Satu Mare

Premiul I – Zamfirescu Florentina – CN „I. Slavici” Satu Mare

Premiul II – Silaghi Camelia – CN „Mihai Eminescu” Satu Mare

Profesorii coordonatori ai elevilor câștigători sunt: Durau Cristina, Pop Adriana – Liceul Teoretic Negresti-Oas, Rusu Mirela, Ciupac Adina – CN „Dna Stanca” Satu Mare, Ardelean Silvia, Vagner Ramona – CN „I. Slavici” Satu Mare, Pop Adina, Finta Elisabeta – Col. Economic „Gh. Dragos” Satu Mare, Molnar Mariana – CN „M. Eminescu” Satu Mare.

Activitatea a fost o reușită atât din punct de vedere al organizării, cât și al numărului de participanți. În concurs au fost înscriși 40 de elevi, iar în sală am contabilizat peste 500 de spectatori.

Estimăm că succesul festivalului de anul acesta se datorează atât prezenței trupei franceze Rapsodie, cât și bunei colaborări dintre instituțiile organizatoare și partenere.

Apreciem în mod deosebit comportamentul impecabil al elevilor sătmăreni și munca profesorilor implicați atât în organizare și pregătirea concurenților, cât și în motivarea elevilor de a participa în public și supravegherea lor.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 8, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.