Klaus Iohannis respinge Legea finanţării partidelor politice, trimițând-o în Parlament pentru rexaminare

Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să promulge legea finanţării partidelor politice, trimiţând-o înapoi în parlament pentru reexaminare.

klaus iohannis„Legea transmisă spre promulgare aduce modificări şi completări substanţiale Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. Necesitatea reformării instituţiilor politice prin crearea unui cadru legislativ cât mai clar în ceea ce priveşte finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, bazat pe integritate şi pe claritate a normei juridice, impune, însă, reexaminarea de către Parlament a unora dintre dispoziţiile Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006, atât sub aspectul concordanţei cu principiile şi normele constituţionale referitoare la partidele politice, cât şi sub aspectul clarităţii normelor juridice. De asemenea, legea transmisă spre promulgare ridică probleme şi din perspectiva respectării procedurii parlamentare de adoptare a legilor, precum şi sub aspectul transparenţei în dezbaterile parlamentare, ca principiu intrinsec al funcţiei de legiferare a Parlamentului”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Printre nemulţumire pe care le are preşedintele, subliniate în comunicatul de presă, faţă de legea finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, se numără şi faptul că, deşi se introduce principiul „independenţei partidelor şi al candidaţilor”, este nevoie de clarificări suplimentare, astfel încât să fie corelat cu principiul pluralismului politic.

Klaus Iohannis a subliniat şi faptul că împrumuturile de la persoane fizice şi juridice, ca variantă de sursă de finanţare a unui partid, „poate fi o normă juridică de natură să perpetueze dependenţa mediului politic de mediul de afaceri şi poate fi de natură să eludeze plafoanele stabilite atât pentru împrumuturi, cât şi pentru donaţii (eventual, prin donaţii deghizate sub formă de împrumuturi), a căror restituire nu va fi solicitată”.

Un punct de vedere negativ a primit şi prevederea referitoare la donaţii. Potrivit preşedintelui, se poate interpreta faptul că este permisă acceptarea donaţiilor, făcute cu scopul de a obţine un avantaj politic, şi astfel s-ar ajunge la încălcarea pluralismului politic. „În opinia noastră, coroborarea prevederilor menţionate conduce la concluzia că neîndeplinirea sarcinii de către partidul donatar în termenul şi în condiţiile prevăzute de contractul de donaţie şi neexercitarea de către donator a acţiunii în executarea sarcinii ori a acţiunii în revocarea donaţiei pentru neîndeplinirea sarcinii în termenul general de prescripţie au drept consecinţă directă eludarea Art. 5 alin. (2), (3), (4) şi (5) şi depăşirea valorilor maxime ale donaţiilor ce pot fi primite într-un an fiscal. Acţiunea în executarea sarcinii, precum şi acţiunea în revocarea donaţiei pentru neîndeplinirea sarcinii sunt subordonate principiului disponibilităţii ce guvernează procesul civil, la care este de presupus că donatorul nu va recurge niciodată, atunci când donaţia este făcută cu scopul evident de a obţine un avantaj politic, cu aceeaşi consecinţă a încălcării principiului pluralismului politic prevăzut în Art. 8 alin. (1) din Constituţie”, se mai arată în comunicatul Preşedinţiei.

Gandul.info

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 13, 2015. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.