50 de hectare de vegetaţie uscată şi litieră, distruse ieri în incendii

Doar în cursul zilei de ieri, I.S.U. ”Someș” Satu Mare a intervenit pentru limitarea şi stingerea unui număr de cinci incendii în spaţii deschise. Urgenţele au fost anunţate prin apelul unic 112, fiind semnalate în decurs de 12 ore, de ieri la prânz. Pompierii au intervenit prompt pentru lichidarea incendiilor de vegetaţie uscată izbucnite pe raza localităţilor Bixad, Negreşti Oaş, Moişeni, Satu Mare (zona lacul Cubic) precum şi deşeurile incendiate la groapa de gunoi, tot din Satu Mare.

incendiu-vegetatieÎn total, au fost afectate de pârjolul focului, aproximativ 34 hectare de pâşune şi aproximativ 16 hectare de litieră forestieră, mărăciniş şi lăstăriş. În toate situaţiile, cauza probabilă a incendiilor a fost focul deschis în spaţii deschise iar mijlocul de aprindere, brichetă sau chibrituri.

Pe această cale, reamintim cetăţenilor că nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale are consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. În acest sens, reamintim cetăţenilor care întreprind acţiuni de igienizare a terenurilor de vegetaţia uscată, următoarele măsuri specifice :

-Izolarea zonei de ardere faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, fond forestier, culturi agricole vecine prin executarea de fâşii arate;

-Executarea arderii numai pe timp de zi şi doar în condiţii meteorologice fără vânt;

-Parcelarea miriştilor în suprafeţe de maxim 10 hectare prin fâşii arate;

-Supravegherea arderii până la finalizarea ei.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 14, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.