Săptămâna Europeană a Vaccinării, celebrată de 10 ani de Organizația Mondială a Sănătății

Anul acesta se celebrează 10 ani de când Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat prima dată Săptămâna Europeană a Vaccinării. De atunci, în luna aprilie a fiecărui an, o săptămână este destinată acestui subiect, cu scopul de a sensibiliza şi informa populaţia atât asupra avantajului reprezentat de protecţia prin vaccinare a individului, precum şi asupra importanţei acoperirii vaccinale cât mai complete, aceasta fiind condiţia prevenirii epidemiilor care s-ar solda cu suferinţa şi chiar pierderea foarte multor copii. Din păcate, am asistat anii trecuţi la adeverirea ameninţării: acea creştere drastică a cazurilor de rujeolă ar fi putut fi evitată dacă populaţia ar fi avut o atitudine responsabilă şi conştiincioasă în ce priveşte prezentarea copiilor la vaccinare.

vaccinareDescoperirea modalităţii de prevenire a unor boli infecţioase prin vaccinare este o realizare de importanţă crucială în istoria medicinii: marchează începutul noii epoci când anumite boli infecţioase grave pot fi prevenite prin imunizare. De atunci, tehnologia obţinerii vaccinurilor a evoluat extrem de mult, de aceea vaccinurile folosite azi au o siguranţă foarte ridicată. Chiar dacă, rareori, apare o mică reacţie vaccinală (copilul „nu este în apele lui” 2-3 zile), această neplăcere este chiar nesemnificativă în comparaţie cu suferinţa care ar fi cauzată de boala infecţioasă în sine, evitată astfel cu ajutorul vaccinului. Dintre vaccinurile aplicate, acela împotriva rubeolei asigură evitarea unei boli mai uşoare, dar care reprezintă pericol foarte mare pentru femeile gravide, afectând grav dezvoltarea intrauterină. Vaccinarea antirubeolică prin urmare contribuie la dispariţia în timp a cazurilor de rubeolă, ca femeile gravide să nu mai vină în contact cu astfel de surse de infecţie.

OMS recomandă ca toţi copii să beneficieze cel puţin de vaccinările împotriva următorilor boli: difteria, tetanosul, pertussisul (tusea măgărească), rujeola (pojarul), rubeola, parotidita epidemică (oreionul, mumps-ul), poliomielita.

În 2015, Săptămâna Europeană a Vaccinării are loc între 20-25 aprilie. Sloganul „Previno. Protejează. Imunizează” transmite mesajul că vaccinarea tuturor copiilor este vitală pentru prevenirea bolilor şi protejarea vieţilor lor. Vaccinarea este un drept la care toţi copii trebuie să aibă acces, la fel ca şi dreptul de a învăţa. Părinţii responsabili şi conştienţi îşi trimit copii la şcoală nu pentru că este obligatorie ci pentru că înţeleg deplin avantajul enorm al educaţiei. Părinţii responsabili şi conştienţi colaborează cu medicul de familie şi de şcoală ca să ofere copiilor lor protecţie prin vaccinare, contribuind implicit şi la protejarea colectivităţii de copii.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 17 aprilie 2015. Filed under Sănătate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.