Satu Mare, al doilea județ din țară care a semnat un parteneriat cu Uniunea Națională a Patronatului Român

Vineri, 17 aprilie, în sala mică a Palatului Administrativ a avut loc ședința Comisiei de Dialog Social. Pe ordinea de zi s-au aflat următoarele teme:

DSC_02761.Prezentarea sintezei rezultatelor privind estimarea evoluției din sectorul industrial pentru trimestrul I 2015, realizată pe baza anchetelor conjuncturale și a analizelor statistice corelative sectorial.

2.Semnarea Acordului de Parteneriat între Instituția Prefectului – Județul Satu Mare și Uniunea Națională a Patronatului Român.

3.Diverse.

Materialul de la primul punct al ordinei de zi a fost prezentat de Șeful Serviciului de Monitorizare din cadrul Instituției Prefectului, Ramona Antonescu. Din materialul prezentat a reieșit că în județul Satu Mare, în primul trimestru al acestui an se înregistrează un trend ascendent de creștere într-o serie de ramuri. Creșterea economică înregistrată a fost de 1,9%. În domeniul stocurilor de materii prime există o reducere cu 3,8% față de perioada similară a anului trecut. Creșteri se înregistrează și în domeniul ocupării forței de muncă.

La al doilea punct de pe ordinea de zi conducerile Instituției Prefectului – Județul Satu Mare și Uniunii Naționale a Patronatului Român au semnat un acord de parteneriat în vederea consolidării legăturilor cu mediul de afaceri național, de a susține întreprinzătorii privați, de a stimula libera inițiativă și de a eficientiza activitățile serviciilor publice deconcentrate din județul Satu Mare.

Din partea Instituției Prefectului a semnat dr. Eugeniu Avram, prefectul județului Satu Mare, iar din partea Uniunii Naționale a Patronatului Român, președintele Lucian Ioan. Acesta în cuvântul său a subliniat avantajele care decurg din acest parteneriat pentru mediul de afaceri din județul Satu Mare, județ care este al doilea din țară care semnează un asemenea parteneriat după județul Bihor. Domnia sa a prezentat direcțiile principale ale colaborării și a precizat că se intenționează semnarea unui parteneriat și cu Primăria Satu Mare.

În continuare, directorul executiv al AJOFM Satu Mare, Simona Derșidan a prezentat materialul ”Garanția pentru Tineret”, cel mai amplu program de combatere a șomajului în rândul tineretului din ultimii 25 de ani. Cele mai importante măsuri de implementare a programului se referă la ucenicie și strategii, acordarea subvențiilor pentru ucenici și a subvențiilor pentru stagii. Materialul s-a mai referit la angajarea tinerilor, stimularea mobilității acestora, stimularea lor pentru inițierea în afaceri și crearea de întreprinderi mici și mijlocii, evaluarea gratuită a competențelor, formarea profesională, acordarea de acompaniament personalizat tinerilor cu risc de marginalizare socială, orientare și consiliere în carieră. Tinerii între 16-24 de ani pot să urmeze 3 pași spre un loc de muncă: înregistrarea, întâlnirea cu un consultant și obținerea unei oferte de calitate.

DSC_0273La ultimul punct de pe ordinea de zi, vorbitorii s-au referit la problemele pe care le ridică lacul Cubic, necesitatea adoptării unei măsuri radicale față de această sursă de infecție și pentru a nu cheltui sume uriașe pentru o singură igienizare. S-a amintit de necesitatea obligării proprietarilor de terenuri să-și igienizeze aceste spații. S-a afirmat părerea ca salariile minime să fie stabilite de către patronate în colaborare cu sindicatele.

S-a mai afirmat că rezultate notabile se pot obține numai printr-o colaborare strânsă între toți factorii, ”Orgoliul este acela care face ca să nu existe colaborare, vrem să se vorbească numai de bine în mediul de afaceri, că media e plină de fapte rele”, a spus președintele UNPR, Lucian Ioan.

S-a mai pus în discuție starea drumurilor, cele cu probleme să fie refăcute urgent și faptul că există o contradicție între Curtea de Conturi și Ministerul Finanțelor privind aplicarea legii cu privire la drepturile salariale. Extensia sătmăreană a Universității Tehnice din Cluj poate juca un rol foarte important în viitor în pregătirea forței de muncă. Este necesară realizarea unui campus universitar la Satu Mare.

Vorbitorii au mai cerut să existe ”linie verde” unde să se poată semnala toate neregulile care se mai manifestă în mediul de afaceri. Să se dea o șansă firmelor care în proporție de 95% lucrează corect și au o mică abatere neintenționată. Acestea să nu fie amendate imediat ci doar să fie avertizate.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 17, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.