Prozatorul Mihai Sas şi-a lansat cea mai recentă carte a sa, „De la Dumnezeu la Vivien”

Miercuri, 22 aprilie, la Restaurantul Central a avut loc lansarea cărții „De la Dumnezeu la Vivien” a scriitorului Mihai Sas, carte apărută la Editura Inspirescu din Satu Mare. Din prezidiu au făcut parte dr. George Vulturescu, Voicu D. Rusu, Ioan Anițaș, George Terziu și autorul Mihai Sas. Moderatoru levenimentului a fost jurnalistul Ioan Anițaș. care a rostit un cuvânt de salut la adresa celor veniți la această lansare.

DSC_0278În cuvântul său, editorul cărții George Terziu l-a prezentat pe Mihai Sas ca pe un fidel client al editurii sale. Ioan Sas este o persoană matură cu un spirit adolescentin, omul surpriză, un bun exemplu pentru toți legat organic de noua sa carte ce conține o proză puternic ancorată în lumea pe care a cunoscut-o. George Terziu a admirat la Mihai Sas faptul că deși se află la o vârstă înaintată continuă să aibă proiecte. El este pentru editor pur și simplu o provocare.

Realizatorul tv Voicu D. Rusu a precizat că numele scriitorului Mihai Sas a ajuns de renume în lumea literară sătmăreană. Cu scrisul său el rămâne cantonat în autobiografie, totodată este preocupat de diversificarea ariei sale tematice. La el apar personaje complexe care acționează într-un context în care nimic nu este în plus, totul este la locul lui. Relatările sunt poeme pe alocuri în proză. Faptul este bine ilustrat de povestirea „Cu moroșenii la oierit”. Coloana vertebrală a cărții este sentimentul iubirii. El reușește să prezinte iubirea în forme diverse, realizând și analize sociale, abordează aspectele unui regim trecut, analizat realist. Voicu D. Rusu a spus că aceasta este cea mai bună carte pe care a scris-o până acum Mihai Sas, „dar cea și mai bună va fi cea pe care o va scrie de acum înainte”.

Dr. George Vulturescu și-a început discursul remarcând numărul mare de prieteni ai autorului care au onorat lansarea și faptul că George Terziu este editorul fidel al autorului dar și al multor scriitori sătmăreni. S-a remarcat și faptul că autorul a fost martorul unei epoci trăite din toate punctele de vedere. Mihai Sas este un prozator cu har. La el predomină scenele de interior, birouri, camere conjugale. El își concentrează toată atenția pe personajele sale care sunt bine gândite. Își fixează toată povestea într-o ramă închipuită în care încadrează toată acțiunea. Narează pe un fir liniar cu evoluții previzibile.

DSC_0280George Vulturescu a remarcat în scrierea lui Mihai Sas trei zone. Zona inocenței, zona preacurviei și zona de contestație. Toate aceste zone fac parte din viața noastră. Autorul este un martor fidel al regimului trecut, dar există și tablouri de ficțiune pură. La sfârșitul unor povestiri autorul își permite și aspecte de morală ce trădează formația sa de ziarist.

Ioan Anițaș s-a referit pe larg la povestirea „Cu moroșenii la oierit” pe care a considerat-o un adevărat poem, iar poetul Ioan Sălăjanu a citit a două epigrame adresate autorului.

Scriitorul Mihai Sas a mulțumit celor prezenți că au venit să fie alături de el la lansarea cărții, în mod special colegilor de la Cenaclul literar „Afirmarea”. El a declarat că a fost unul care a urmărit întotdeauna cu mare atenție viața din jurul său, iar scrierile lui sunt inspirate din viața de fiecare zi. El rămâne un scriitor al adevărului, un patriot, tolerant, care vrea să trăiască în bună înțelegere cu toți oamenii din jurul lui.

Printre participanți la acest eveniment i-am remarcat pe: dr. Ioan Corneanu, profesorul Teodor Curpaș, profesorul Romul Mihiș, dr. Ovidiu T. Pop, dr. Viorel Câmpian, drd. Marta Cordea, poetul Ioan Andreica, poetul Gheorghe Crețu, poetul Ioan Sălăjanu, dr. Paul Orha, poeta Loredana Știrbu, ing. Ovidiu Mica, poetul Gheorghe Cormoș, profesorul Carol C. Koka, prof. Livia Haidu, prof. Rodica Cuc, prof. Lia-Florica Koka, interpreta de muzică populară Angela Munteanu și mulți alții.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 22, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.