La Cenaclul Scriitorilor Sătmăreni au citit Loredana Știrbu și Francisc Balogh

Joi, 23 aprilie, la Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Satu Mare, Cenaclul Scriitorilor Sătmăreni a ținut o nouă ședință la care Loredana Știrbu a citit proză iar Francisc Balogh un grupaj de poeme. Au fost prezenți Felician Pop, Teodor Curpaș, Livia Mărcan, Ioan Andreica, Ileana Bonta, Adrian Ardelean și Carol C. Koka.

cenacluLoredana Știrbu a citit mai multe fragmente din cartea pentru copii pe care o pregătește, ”Leo și luneta fermecată”, o carte structurată pe capitolele: Darul, Întâlnirea, Marele preot, Valea pietrelor sacre și Bătrâna fără vârstă.

În intervențiile lor, cei prezenți sau făcut aprecieri privind textele citite. Poetul Ioan Andreica a opinat că nu este bine să se numerotează capitolele, iar textul cărții să nu fie excesiv fragmentat. Povestirile citite încep într-o notă realistă apoi treptat se trece într-o lume a basmelor. Carol C. Koka a remarcat fericita îmbinare între tablourile realiste cu cele supranaturale, imaginare. Autoarea în chip inspirat reușește să evoce scene de poveste, să îmbine legende, istorii cu tablouri din natură. Pe Adrian Ardelean l-a captivat lectura textului, care este un melanj de creație, mitologie și istorie, care de regulă este greu de realizat. Scenele sunt frumos redate. A atras atenția asupra unor exprimări neinspirate, care trebuie formulate mai fin, iar unele repetiții trebuie evitate.

Felician Pop s-a referit la talentul autoarei de a duce realul în lumea poveștilor, în lumea mitologiei. Vorbitorul a opinat că avem de a face cu o proză incitantă în cuprinsul căreia se jonglează cu simbolurile care sunt ingrediente de nelipsit în astfel de povestiri. Și-au mai exprimat părerea asupra celor citite Livia Mărcan și profesorul Teodor Curpaș. Acesta din urmă a pledat pentru o mai mare exigență față de calitatea actului de creație.

Autoarea a explicat ce a determinat-o să scrie aceste povestiri. Ea consideră că mitologia strămoșilor noștri nu este suficient valorificată, iar ei îi place în mod deosebit să scrie pe această temă. Când scrie încearcă să se transpună în pielea personajele sale.

La următoarea ședință a cenaclului, care va avea loc peste două săptămâni, vor citi proză Livia Mărcan, traduceri, și tot proză Adrian Ardelean.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 23, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.