Marți la Carei va avea loc comemorarea poetului, publicistului și protopopului George Marchiș

Marți, 28 aprilie 2015, începând cu ora 11.00, Direcția de Cultură a Municipiului Carei organizează un scurt moment comemorativ la Biserica greco-catolică Sfântul Apostol Andrei, de pe strada Ignișului din municipiul Carei, cu ocazia împlinirii a 131 ani de la trecerea în neființă a poetului, publicistului, preotului, ulterior protopopului şi arhidiaconului George Marchiş. 

floriÎn cadrul manifestării va avea loc o scurtă evocare a personalității lui George Marchiș și se vor depune coroane la placa memorială a acestuia, amplasată pe Biserica greco-catolică Sfântul Apostol Andrei.

George Marchiș s-a născut la data de 16 aprilie 1836 în localitatea Tămaia (județul Maramureș). Reprezentant de seamă al culturii sămărene, fost preot, dar și un apreciat poet și redactor la revistele de cultură și literatură din Transilvania. A colaborat cu „Aurora Română”, „Gazeta Transilvaniei”, „Muza Română”, „Amicul Școalei”, „Amvonul”. Publică și în revista „Familia”, nuvela istorică „Orfanii și prețul de capitulare”. Este tatăl cunoscutei jurnaliste și prozatoare Otilia Marchiș-Boloni.

Se stinge din viață la 28 aprilie 1884 în Carei.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 24, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.