A fost dezvelit bustul dr. Gheorghe Dragoș, întemeietorul învățământului economic sătmărean

Marți, 28 aprilie, la Colegiul Economic ”Gheorghe Dragoș” din Satu Mare a avut loc un eveniment deosebit, dezvelirea bustului lui Gheorghe Dragoș, cel care în 1923 a înființat în orașul nostru Școala Superioară de Comerț cu limba de predare română, fiind primul director al acestei școli.

1Din rândul oficialităților județului au fost prezenți subprefectul județului Satu Mare, Altfatter Tamás, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, prof. univ. dr. Clara Liliana Dragoș, nepoata profesorului Gheorghe Dragoș, inspectorul școlar general Claudiu Mondici, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Robert László, consilierul președintelui Consiliului Județean, Felician Pop, directorul Casei Corpului Didactic, prof. dr. Ioan Viman.

3Moderatoarea evenimentului a fost directorul instituției gazdă, prof. Maria Măgureanu. După cuvântul de salut al acesteia și prezentarea biografiei eminentului profesor Gheorghe Dragoș a avut loc dezvelirea bustului acestuia, operă a sculptorului Radu Ciobanu. Un sobor de preoți a sfințit bustul după care a luat cuvântul subprefectul județului, Altfatter Tamás, fost elev al acestei școli, care a salutat inițiativa dezvelirii acestui bust al creatorului învățământului economic în limba română în Satu Mare. Domnia sa a promis tot sprijinul școlii în care a învățat, inclusiv finalizarea sălii de sport de care școala are atâta nevoie.

7Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef a spus că acest bust reprezintă un simbol al gratitudinii față de dr. Gheorghe Dragoș, cel care a pus bazele învățământului comercial în Satu Mare, un ctitor de spiritualitate națională. Gheorghe Dragoș a fost un priceput dascăl, un vizionar. Adrian Ștef a adresat mulțumiri artistului plastic Radu Ciobanu, sculptorul care a realizat acest bust. A mulțumit conducerii școlii care poartă numele eminentului dascăl cât și familiei, nepoatei profesorului Gheorghe Dragoș, prof. univ. dr. Clara Liliana Dragoș.

5

6În cuvântul ei, Liliana Dragoș a vorbit despre personalitatea unchiului său care a suportat cu stoicism persecuțiile vechiului regim comunist. El a fost un profesor de excepțional, un exemplu de urmat în toate. Prof. univ. dr. Liliana Dragoș, așa cum obișnuia și unchiul ei să recompenseze elevii foarte buni, a acordat drept premiu o carte a ei elevei Andreea Bejera și a mulțumit tuturor pentru această frumoasă realizare.

8Directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Robert László a vorbit despre misiunea de ctitor al învățământului economic pe meleagurile sătmărene a lui Gheorghe Dragoș, l-a felicitat pe sculptor pentru opera sa și a concluzionat că Gheorghe Dragoș trebuie să fie un model de viață pentru generațiile de astăzi.

10Consilierul președintelui Consiliului Județean Satu Mare, Felician Pop a spus că astăzi se împlinește un vis al nostru prin dezvelirea acestui bust: ”Sătmărenii, ca ardeleni fac ceea ce au promis cu mai mulți ani în urmă. Iată bustul ilustrului dascăl Gheorghe Dragoș”. Domnia sa a mai spus că bustul a fost realizat de un sculptor brașovean, Radu Ciobanu, brașovean ca și Gheorghe Dragoș. El a manifestat întotdeauna un patriotism adevărat, a fost implicat în domeniul învățământului și în mișcarea liberală sătmăreană. Cu dezvelirea acestui bust sătmărenii l-au luat definitiv în memoria lor culturală.

2

4Directorul Casei Corpului Didactic Satu Mare, prof. Dr. Ioan Viman a spus că bustul este un semn al neuitării. Gheorghe Dragoș este o personalitate națională legată de opera de înființare a școlilor secundare românești care urmau să formeze specialiști în domeniul economic. El a înființat primul liceu comercial românesc pe aceste meleaguri. Gheorghe Dragoș este ctitor de școală românească alături de Petru Bran, Vasile Lucaciu, Eugen Seleș, fiind în același timp și creator de școală economică superioară. Gheorghe Dragoș trebuie să fie mereu în memoria noastră, a celor care iubim școala românească, a spus dr. Ioan Viman. În încheiere membrii formației Cenaclului Alfazet și George Negrea au prezentat un program artistic.

9

11

DSC_14991Gheorghe Dragoș s-a născut la 30 septembrie 1898 în Satulung-Săcele din județul Brașov. Și-a continuat studiile la Școala Comercială Superioară Ortodoxă Română din Brașov, absolvind în anul 1916, cu diplomă de maturitate. Din 1920 a continuat studiile superioare la Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale din București, secția economică, obținând licența în științe economice în 1923. În anul 1925 și-a dat examenul de capacitate pentru învățământ, specialitatea juridico-economică. În 1931 a devenit doctor în științe economice, fiind primul doctor al Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale din Cluj. În perioada 1923-1929 a înființat o serie de biblioteci populare în câteva comune din județul Satu Mare: Doba, Boghiș, Sătmărel, Odoreu, Culciu, Botiz, Mădăras, Borlești, Tarna Mare, Halmeu. În această perioadă a înființat în Satu Mare Școala Superioară de Comerț, cu limba de predare română, fiind și primul ei director, de la 15 noiembrie 1923 până la 1 septembrie 1929. Gheorghe Dragoș a manifestat aplecare către cultură, înființând Societatea de lectură a elevilor, care a desfășurat o intensă activitate cultural-artistică în sala teatrului din Satu Mare. Moare în anul 1972 lăsând în urmă o activitate ce stă sub ,,impulsul pasiunii de a contribui la propășirea cultural-științifică și social-economică a poporului român…”. Gheorghe Dragoș a publicat peste 200 de lucrări și articole de specialitate, în care a militat pentru dreptate socială și națională, pentru progres social, economic și cultural.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 28 aprilie 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.