Pericol: Bacterii mai rezistente la antibiotice

Bacteriile care au devenit tot mai rezistente la antibiotice în ultimii zece ani, în Statele Unite și în alte țări din lume, reprezintă un pericol pentru sănătatea publică și este nevoie de mobilizarea comunității medicale, au avertizat ieri autoritățile sanitare americane, potrivit AFP.

antibiotice_44794800Aceste bacterii, numite enterobacterii rezistente la carbapeneme (un tip de antibiotice) apar în special în spitale și în azile. Ele ucid aproximativ jumătate dintre persoanele al căror sânge este infectat, a precizat Centrul federal de control și de prevenție a bolilor (CDC).

„Enterobacteriile rezistente la carbapeneme sunt bacterii de coșmar: cele mai puternice antibiotice ale noastre nu au efect, iar pacienții ajung să sufere de infecții potențial imposibil de tratat”, a declarat medicul Tom Frieden, director al CDC.

În primele șase luni ale anului 2012, aproape 200 de spitale și de centre de îngrijire din SUA au tratat fiecare cel puțin un pacient infectat de astfel de bacterii.

În afară de pericolul răspândirii acestor bacterii printre pacienți, bacteriile ERC pot să le tranfere rezistența lor altor bacterii înrudite. ERC reprezintă o familie în care sunt incluse peste 70 de bacterii, printre care se numără Escherichia coli sau Klebsiella pneumoniae, aceasta din urmă fiind frecvent implicată în cazurile de pneumonie nosocomială (dobândită în spital).

Noi antibiotice, căutate pe fundul oceanului

Recent, și un oficial englez din domeniul sănătății a avertizat cu privire la o „apocalipsă” a antibioticelor din cauza creșterii rezistenței bacteriilor la antibioticele existente.

Luna trecută, o echipă de cercetători britanici a anuțat că va căuta antibiotice (substanțe organice produse de unele microorganisme animale și vegetale, care au capacitatea de a distruge anumiți microbi) pe fundul Oceanului Pacific.

Echipa speră să găsească antibiotice necunoscute până acum în bacteriile și ciupercile care au evoluat în adâncul șanțurilor de pe fundul oceanului și să obțină „viitoare generație” de medicamente împotriva infecțiilor.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 6, 2013. Filed under Sănătate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.