Mii de oșeni au participat duminică la cea de-a 59-a ediție a Sâmbrei Oilor

Mii de oșeni au participat duminică, 5 mai, la cea de-a 59 ediție a Sâmbrei Oilor care a avut loc pe dealul de la Huta Certeze.

s2

s16Festivitatea de deschidere a avut loc la ora 11.00, când pe scenă au urcat, pe lângă edilii locali şi reprezentanţi ai administraţiei publice din Satu Mare şi invitaţi ai politicienilor sătmăreni, între care Liviu Pop – ministru delegat pentru Dialog Social, vicepreședintele Parlamentului European, Ioan Mircea Pașcu, deputații Andreea Paul şi Romeo Nicoară, senatorul Gheorghe Flutur, şi Ilie Bolojan, primarului municipiului Oradea.

s3

s4

s14Primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, a fost cea care a făcut oficiile de gazdă. ”Au trecut 59 de ani de când ne adunăm atât de mulți aici și nu pot decât să fiu mândră că azi arătăm iar lumii întregi că în aceast parte de țară ne păstrăm tradițiile cu sfințenie și, în ciuda greutăților vremurilor pe care le trăim, nu uităm să fim ospitalieri, să ne primim oaspeții cu brațele deschise”, a declarat Aurelia Fedorca.

s5

s6Îmbrăcat în straie autentice oşeneşti, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Şef, s-a declarat oşan pentru o zi. „În Ţara Oaşului, tradiţiile, obiceiurile şi spiritul s-au păstrat datorită oşenilor, care sunt oameni harnici şi gospodari, care nu uită că sunt români chiar dacă mulţi dintre ei muncesc în străinătate, Muncesc afară dar îşi construiesc casele aici, deoarece îi cheamă glia înapoi”, a declarat Adrian Ştef.

s7

s8

s9

s10Primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, a confirmat că există discuţii cu privire la mutarea, începând cu anul viitor, a locului sâmbrei, de la Huta Certeze la Luna Şes: „Există o astfel de propunere şi este posibil de realizat deoarece Zona Turistică Luna Şes are şi ea numeroase sâmbre. Aici avem mereu probleme deoarece terenurile pe care are loc sâmbra sunt revendicate. Deocamdată nu s-a luat o decizie în acest sens deoarece nu am dorit să perturbăm un obicei deja cu tradiţie în acest loc”, a declarat Aurelia Fedorca.

s11

s12

s13

s15Ajunsă la cea de-a 59-a ediţie, Sâmbra Oilor este cea mai importantă serbare câmpenească din Ţara Oaşului, care consfinţeşte ocupaţia tradiţională a păstoritului. Sâmbra se desfăşoară anual în luna mai şi simbolizează venirea primăverii şi ieşirea oilor la păscut.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 4, 2015. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.