A murit Hugo Chavez Frias, preşedintele Venezuelei

După o luptă îndelungată cu boala, preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez Frias a murit marţi seara la ora 16.25 (22.50 ora României). Ştirea a fost confirmată de vicepreşedintele Nicolas Manduro, într-un anunţ televizat.

Hugo_Chavez_Venezuela_President_001,,Armata naţională şi poliţia naţională au fost mobilizate pentru a proteja poporul nostru şi garantarea păcii”, a declarat vicepreşedintele Manduro. Hugo Chavez Frias s-a născut în 1954, ca fiu a doi învăţători din statul Barinas din sud-vestul Venezuelei. După absolvirea Academiei Militare, Hugo Chavez a urcat treptat în ierarhia militară, afirmându-se ca un ofiţer de valoare.

În 1992, ca locotenent-colonel, a încercat o lovitură de stat eşuată, care i-a adus o condamnare la doi ani închisoare. În 1999, aflat în fruntea unei coaliţii de partide de stânga, a câştigat alegerile prezidenţiale cu 56 la sută din voturi. Ca preşedinte a câştigat o imensă popularitate prin promovarea a numeroase programe sociale în sănătate şi educaţie. În 2002 s-a confruntat cu o tentativă de lovitură de stat căruia i-a supravieţuit în funcţie. A schimbat constituţia de două ori şi s-a aflat în al patrulea mandat al său.

Pe plan intern a promovat politica de naţionalizare a resurselor ţării, iar pe plan extern a susţinut înfiinţarea unor structuri de integrare regională şi alianţe strategice cu Rusia, China şi Iran. La aflarea veştii despre moartea lui Hugo Chavez, preşedintele SUA Barack Obama a declarat: ”În acest moment dificil, Statele Unite reafirmă sprijinul acordat poporului venezuelean şi interesul de a dezvolta o relaţie constructivă cu guvernul venezuelean”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 6, 2013. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.