Patru noi materii opționale introduse de Ministerul Educației, începând cu anul școlar viitor

Ministerul Educației introduce, începând cu anul școlar 2015-2016, patru noi discipline opționale în oferta centrală de CDS (curriculum la decizia școlii). Este vorba despre „Joc și mișcare”, pentru clasa pregătitoare, clasele I și a II-a, „Educație pentru prevenirea riscului rutier”, pentru învățământul primar, „Educație pentru dezvoltare” și „Educație pentru drepturile de proprietate intelectuală”, ambele pentru liceu.

elevPotrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației, citat de Agerpres, programele școlare pentru aceste discipline au fost elaborate de Institutul de Științe ale Educației și aprobate prin ordin de ministru. Conform sursei citate, programa școlară pentru disciplina opțională „Joc și mișcare”, pentru clasa pregătitoare și clasele I și a II – a, „accentuează rolul pe care activitățile ludice cu caracter dinamic trebuie să îl aibă în procesul de creștere și dezvoltare a copiilor de 6-8 ani și valorifică potențialul instructiv-educativ al jocurilor, ca mijloace didactice specifice perioadei micii școlarități”.

„Disciplina opțională Educație pentru prevenirea riscului rutier (toate clasele din invățământul primar) urmărește pregătirea elevilor pentru viață prin formarea unor deprinderi de respectare a regulilor elementare de circulație pe drumurile publice și de manifestare a unei conduite preventive. Demersul Ministerului Educației vine pe fondul declarării de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a perioadei 2011 – 2020 ca ”Decada Acțiunii pentru Siguranța Rutieră”, ale cărei obiective sunt stabilizarea și reducerea numărului de accidente rutiere din întreaga lume, respectiv valorificarea cadrului educațional pentru sensibilizarea școlarilor mici asupra riscurilor la care se expun în trafic ca pietoni sau pasageri în autovehicule”, precizează MECs.

Cea de-a treia disciplină opțională „Educație pentru dezvoltare”, pentru liceu, propune o abordare „de tip inter și transdisciplinar a unor probleme de actualitate precum globalizarea, dezvoltarea/dezvoltarea durabilă sau cetățenia globală”.

„Educație pentru drepturile de proprietate intelectuală” propune raportarea, în cunoștință de cauză, a elevilor de liceu la problematica drepturilor de proprietate intelectuală, implicarea tinerilor în elaborarea și în promovarea unor proiecte pentru drepturile de autor sau a altor drepturi de proprietate intelectuală, pregătirea elevilor de liceu pentru asumarea comportamentului adecvat dezvoltării durabile, mai relevă comunicatul menționat.

Toate cele patru programe sunt disponibile pe site-ul Institutului de Științe ale Educației, secțiunea Programe scolare (în vigoare) – Curriculum la decizia școlii.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 5, 2015. Filed under Național. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to Patru noi materii opționale introduse de Ministerul Educației, începând cu anul școlar viitor

  1. În loc să mai scoată din ele mai adugă, Bravos !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.