Centrele comerciale din zonele de conflict din Ucraina au început să accepte rubla rusă

Centrele comerciale din regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, situate în estul Ucrainei, au început să accepte moneda Rusiei, rubla, anunţă surse citate de site-ul agenţiei Bloomberg.

donetkÎn oraşul Doneţk, cel mai mare din zona de conflict, supermarketurile au deschis case de marcat speciale, unde primesc ruble. De cele mai multe ori, rublele sunt utilizate de combatanţi separatişti proruşi, care vin la cumpărături în uniforme de camuflaj.

Rublele pot fi folosite inclusiv pentru achiziţionarea biletelor de autobuze şi tramvaie, dar şi la staţiile de alimentare cu carburanţi. „Nu sunt probleme la magazine, se acceptă rublele”, afirmă Natalia, o femeie de 36 de ani din Doneţk.

„Folosirea din ce în ce mai frecventă a rublei este un alt semnal că Rusia intenţionează să menţină suveranitate de facto asupra teritoriilor aflate sub control separatist”, explică Cliff Kupchan, directorul Institutului Eurasia Group, cu sediul în New York.

„Dacă părţile beligerante vor respecta armistiţiul, ceea ce este improbabil, poate se vor utiliza atât hrivna, cât şi rubla. În caz contrar, va rămâne doar rubla”, apreciază expertul.

Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014, s-a soldat până acum cu cel puţin 6.200 de morţi. Un armistiţiu este în vigoare începând din 25 februarie 2015.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 5, 2015. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.