La Carei a avut loc prezentarea volumului al VI-lea de „Poezii Alese”, creația poetului Gőnyey Antal

Joi, 7 mai 2015 de la ora 13.00, la Biblioteca Municipală Carei a avut loc prezentarea volumului de poezii postume intitulat „Poezii Alese” (volumul VI – ultimul) în limba maghiară, opera poetului careian Gőnyey Antal. Evenimentul a fost deschis și moderat de Maurer Emese, bibliotecară la Biblioteca Municipală Carei, ea ocupându-se și de tehnoredactarea computerizată a volumului. 

Foto Gonyey 1mLa manifestare a participat și Gőnyey Ernő, fiul autorului, care a precizat faptul că multe dintre poezii se inspiră din viața de zi cu zi a familiei acestuia, în special cele din primul volum. Gőnyey Antal a reușit, prin intermediul poeziilor să găsească semnificații profunde în întâmplările cotidiene, adesea banale pentru omul de rând. Acesta a scris cele aproape 3000 de poezii cuprinse în șase volume, între anii 1937 și 1973. Temele principale surprinse de poet sunt frumuseţea naturii, nemărginirea timpului, a spaţiului şi efemeritatea omului.

Foto Gonyey 2mPrezentarea cărții a fost realizată de către Lászlóffy Csaba, profesor de limba maghiară la Școala gimnazială „Fényi István” din Căpleni, acesta menționând temele folosite de poet, dar a subliniat și importanța poeziilor în viața noastră, acesta spunând că „poezia constituie un bun remediu împotriva tristeții.”

Balázs Noémi și Kuk Réka, eleve ale Liceului romano-catolic „Josephus Calasantius” din Carei, au recitat două poezii din volumul al VI-lea de „Poezii Alese”. Acestea au fost pregătite de doamna Botos Sára, profesoară de limba maghiară la liceul amintit. La manifestare au participat reprezentanți ai Bibliotecii Municipale Carei, ai Direcției de Cultură Carei, precum și un grup de elevi de la Liceului romano-catolic „Josephus Calasantius” din Carei.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 7, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.