Alexandru Ardelean a citit proză la cea mai recentă ședință a Cenaclului Scriitorilor Sătmăreni

Joi, 7 mai 2015, la Centrul Județean de Creație, Cenaclul Scriitorilor Sătmăreni a ținut o nouă ședință, la care a citit proză Alexandru Ardelean. La ședință au participat: Loredana Știrbu, președinta cenaclului, Felician Pop, Teodor Curpaș, Alexandru Ardelean, Ioan Andreica, Ana Cicio, Ileana Bonta, Francisc Balogh, Roxana Stavilă, Florin Lăcătuș și Carol C. Koka din partea ”Actualității Sătmărene”. Fragmentul de proză citit a purtat titlul ”Fluturele de apă”, o narațiune cu conținut bogat, scris într-un stil poetic, în fond o meditație profundă asupra existenței umane.

DSC_0001Poetul Andreica Ioan a considerat că prin ceea ce s-a citit autorul a demonstrat reale calități de scriitor, faptul că el s-a detașat complet de clasicismul tradițional. Autorului i s-a recomandat să acorde o mai mare atenție temei alese și concluziilor care nu au existat în text.”Textul mai poate fi lucrat”.

Părerea profesorului Teodor Curpaș a fost că autorul scrie frumos, o proză care emoționează și pentru care merită felicitat. Personal nu este de acord ca din afară să se intervină pentru modificarea conținutului, autorul trebuie să fie suveran asupra creației sale.

Felician Pop a remarcat că avem de-a face cu o narațiune confesivă, un dialog cu sine însuși. Autorul reușește să descrie o stare de grație și demonstrează că are capacitatea de a intra în această stare. Mai rezultă și o relație afectivă față de părinți, practic ideea de la care se pornește. Autorul reușește să redea foarte bine frământările interioare ale eului.

Loredana Știrbu a apreciat finețea exprimării, asemuită cu o lucrare în filigran, modelarea cu măiestrie a cuvintelor. Alexandru Ardelean este un adevărat creator de îngeri, aluzie la cartea lui apărută cu doi ani în urmă cu titlul ”Creatorul de îngeri”. Au mai fost apreciate imaginile frumoase, descrise cu meticulozitate, care duc cu gândul la creațiile marelui Balzac.

Textul poate fi dezvoltat într-o nuvelă. Loredana Știrbu a făcut referire și la neajunsurile textului la care ”se mai poate lucra”, dar și la faptul că se întâlnesc și cuvinte forțate care îngreunează textul. Pe marginea textului au mai avut scurte intervenții Francisc Balogh, Ana Cicio și Roxana Stavilă.

Ultimul care a luat cuvântul a fost autorul textului, Alexandru Ardelean. El a mărturisit că toți care au luat cuvântul au avut dreptate, și a mulțumit pentru opiniile critice exprimate. În ceea ce privește stilul folosit, a spus că nu poate renunța la stilul propriu.

La finalul ședinței au fost discutate unele aspecte privind organizarea cenaclului, participarea la depunerea de jerbe de flori la bustul poetului național Mihai Eminescu din data de 15 iunie și posibilitatea organizării unei expoziții de cărți cu autografe cu această ocazie.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 7 mai 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.