Profesorul dr. Eugen Seleș, omagiat în cadrul Zilei Colegiului Național ”Mihai Eminescu”

Vineri, 8 mai 2015, de Ziua Colegiului Național ”Mihai Eminescu”, începând cu orele 10.00 a fost derulat un bogat program ce a avut drept scop promovarea școlii și omagierea eminentului profesor și fost director al școlii dr. Eugen Seleș. Festivitatea de deschidere a avut loc în curtea liceului. Aici au fost acordate diplome olimpicilor eminescieni pentru rezultatele obținute la etapa națională a olimpiadelor și concursurilor școlare. A avut loc și primirea elevilor de clasa a VIII-a din județ în vederea prezentării ofertei educaționale. Sub coordonarea profesoarei Mariana Molnar oaspeții au asistat, în Sala festivă ”Vasile Lucaciu”, la lansarea revistei școlare, nr. 4  în limba franceză Nos essais.

DSC_0003Cu începere de la ora 13.00, a avut loc în fața școlii dezvelirea plăcii comemorative dedicate profesorului dr. Eugen Seleș, care a fost directorul acestei școli în perioada 1920-1940. Actualul director al colegiului, prof. Ioan Pop, i-a salutat pe invitați, printre care erau mulți foști elevi ai liceului, și directorii Colegiului Național ”Dragoș Vodă” din Sighetu Marmației, Ioan Berci și directorul Colegiului Național Gheorghe Șincai” din Baia Mare, Cristian Heuberger, licee înființate ca licee românești tot în 1919. Dr. Eugen Seleș a fost timp de un an directorul liceului din Sighetul Marmației. Un sobor de preoți în frunte cu părintele protopop Dumitru Roman a săvârșit un ceremonial religios și a sfințit placa memorială. Directorul Colegiului Național ”Mihai Eminescu”, profesorul Ioan Pop a făcut o scurtă istorie a colegiului care a cunoscut sub conducerea lui Eugen Seleș o puternică dezvoltare și afirmare, devenind în 1925 un centru regional de bacalaureat. Pe lângă Eugen Seleș au fost amintiți ca și ctitori ai învățământului românesc, Petru Bran și Vasile Lucaciu. Profesorul Ioan Berci a transmis salutul colectivului de cadre didactice de la Colegiul Național ”Dragoș Vodă” din Sighetul Marmației.

DSC_0006Printre vorbitori s-a numărat și profesorul Gheorghe Cosma care a fost mulți ani directorul Liceului ”Mihai Eminescu” din Satu Mare. Acesta a vorbit despre poporul român ca un popor de gintă latină, obligată să lupte pentru drepturile sale, pentru a învăța în limba română, până la mijlocul secolului al XIX-lea, când s-a introdus limba română datorită lui Petru Bran. Profesorul Gheorghe Cosma a adresat cuvinte de laudă dr. Ovidiu T. Pop pentru munca ce a depus-o pentru realizarea caietului eminescienilor cu numărul 7 închinat lui Eugen Seleș.

Directorul Colegiului Național profesorul Ioan Pop, a înmânat Diplome de onoare Colegiului Național ”Dragoș Vodă” și Colegiului Național ”Gheorghe Șincai”: academicianului Gabriel Ștrempel, dr. Ioan Vida, profesorului Gheorghe Cosma, drd. Aurel Pop, economistului Dan Pop și inginerului Gheorghe Marin Bran.

DSC_0021În sala amfiteatru a colegiului național a avut loc lansarea volumului ”Profesor dr. Eugen Seleș”, carte apărută la Editura Citadela. Despre carte au vorbit dr. Viorel Câmpean, drd. Aurel Pop, profesorul Ioan Pop, profesorul Gavril Cavași și profesorul Gheorghe Cosma. S-a vorbit despre omul, profesorul, omul de cultură și patriotul dr. Eugen Seleș. Autorul dr. Ovidiu T. Pop a mulțumit tuturor celor care au făcut posibilă apariția acestui volum.

Autorul a acordat în lucrarea dr. Eugen Seleș toată recunoștința sa, pentru tot ce a făcut pentru edificarea unui prestigios liceu românesc în Satu Mare. Eugen Seleș are meritul de a fi adus la Satu Mare un corp profesoral de elită. A știut deopotrivă să se implice și în viața culturală a comunității locale activând în cadrul Asociațiunii Astra.

DSC_0022Eugen Seleș s-a născut la 21 decembrie 1882 în comuna Lozna Mare din fostul județ Solnoc-Dăbâca. A urmat liceul la Gherla iar între 1905-1908 a urmat Facultatea de Litere a Universității din Cluj și Academia Teologică greco-catolică din Gherla. După terminarea facultății a activat ca profesor la Școala Normală din Gherla. După Marea Unire a fost numit director al Liceului ”Dragoș-Vodă” din Sighetu Marmației. A ocupat acest post până în august 1920 când a fost numit la conducerea liceului din Satu Mare. Aici s-a evidențiat prin buna gospodărire a școlii.

A desfășurat o bogată activitate culturală atât în școală, cât și în afara ei. A patronat apariția unor reviste școlare cum a fost: Micul matematician, Nos Essais (Încercările noastre). A inițiat publicarea anuarelor liceului în perioada 1920-1938. A desfășurat o bogată activitate publicistică în revistele: Țara de Sus, Afirmarea, Nos Essais, România de nord, Ogorul sătmărean. Din 1924 a fost președintele Despărțământului Satu Mare al Astrei. Tot de numele lui se leagă înființarea cinematografului Astra. Activitatea lui a fost curmată brusc de odiosul Dictat de la Viena din 1940 când a trebuit să părăsească Satu Mare. Dictatul a făcut ca Eugen Seleș să piardă totul, dar nu și dârzenia sa patriotică și speranța în spiritul de dreptate. A închis ochii la 20 martie 1953 la Timișoara, ”în mijlocul unei lumi cu care n-avea nimic în comun și care i-a scurtat zilele cu ideologia ei falsă și mincinoasă”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 8, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.