Revista veteranilor din SRI, ”Vitralii – Lumini și umbre” a împlinit cinci ani de apariție

Recent a văzut lumina tiparului nr. 22/2015 al revistei ”Vitralii – Lumini și umbre”, Revista veteranilor din Serviciul Român de Informații. Primele articole din acest număr sunt dedicate împlinirii a 25 de ani de la înființarea acestui serviciu. Anul 1990 a însemnat o cotitură radicală în toate domeniile vieții românești ce implica despărțirea de o anumită mentalitate, de anumite practici, formarea noilor cadre. Despre toate aceste aspecte se vorbește în articolul semnat de prof. univ. dr. Virgil Măgureanu. Tot despre începuturile Serviciului Român de Informații scrie, într-un documentat studiu, colonelul (r) dr. Aurel V. David, ”Premise ale înființării Serviciului Român de Informații”, studiu elaborat pe baza unor surse autentice. Autorul lămurește premisele doctrinar-ideologice și problemele politico-strategice.

DSC_0024În studiul ”Controlul parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații la începuturi”, Gl. bg. (r) Vasile Mălureanu scrie despre necesitatea controlului parlamentar asupra serviciilor de informații, un aspect de mare actualitate, având în vedere cum se realizează acest lucru în alte țări occidentale. Autorul are în vedere și și limitele controlului parlamentar, conduita și percepțiile celor implicați asupra controlului parlamentar.

Un alt studiu semnat de Gl. bg. (r) Vasile Mălureanu abordează vulnerabilitățile, riscurile și amenințările pe profilul apărării Constituției în anii 90. Aceste vulnerabilități se referă la cele de natură revizionist-separatistă, de natură extremistă și anarhistă. Constituirea pe teritoriul României a unor structuri informative, din partea unor firme pot aduce de asemenea, atingere siguranței naționale.

Colonelul (r) Filip Teodorescu publică o interesantă discuție cu un fost ofițer din Direcția a V-a și un alt material bazat pe amintirile unui ofițer de contrainformații militare.

Colonelul (r) Dorin Oaidă reține atenția cititorului cu un amplu articol, ”Să nu uităm!”. Autorul trece în revistă suferințele pe care le-a îndurat poporul român de-a lungul ultimilor 160 de ani. Sunt inserate fapte petrecute în familia autorului. Evocarea trecutului o face autorul numai și numai ca faptele să nu se uite, pentru ca să nu se repete. Cine uită greșelile istoriei, riscă să le repete.

Sub semnătura dr. Ghiță Nazare se publică o analiză a evoluției revistei ”Vitralii – Lumini și umbre” la împlinirea a cinci ani de la apariția primului număr. Notele de lectură și paginile literare întregesc în chip fericit conținutul ultimului număr al revistei.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 8, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.