În centrul orașului Carei a fost dezvelit bustul Regelui Ferdinand I

Duminică, 10 mai 2015, de la ora 12.30 în centrul Municipiului Carei, a avut loc dezvelirea bustului Regelui Ferdinand I. Evenimentul a fost deschis și moderat de Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură a Municipiului Carei, după care au luat cuvântul președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef și primarul municipiului Carei, Eugen Kovács. 

018La dezvelirea bustului au participat alături de cei doi vorbitori și prefectul Eugeniu Avram, deputatul Ovidiu Silaghi, vicepreședintele Consiliului Județean, Mircea Govor și sculptorul Radu Ciobanu, cel care a realizat bustul Regelui Ferdinand din centrul municipiului Carei.

036

039

051După dezvelirea bustului, preoți din cadrul Parohiei Ortodoxe române Carei și preoți din cadrul protopopiatului Greco-Catolic Carei alături de părintele protopop ortodox de Carei, Marian Crainic și părintele vicar greco-catolic Radu Filip au oficiat o slujbă de sfințire, după care s-a depus o jerbă de flori din partea celor prezenți la eveniment.

061

077

105La manifestare au participat oficialități locale și județene, oameni de cultură și un număr mare de localnici. Manifestarea s-a încheiat cu un moment artistic susținut de Patricia Borbely și Adrian Ștefănuți, care au recitat două poezii, iar prof. Vlad Pașca a interpretat la vioară un fragment din Rapsodia Română a lui George Enescu.

111La data de 10 mai se împlinesc 149 de ani de la încoronarea primului Rege al României, Majestatea Sa Regele Carol I și de la începutul domniei acestuia. Amplasarea bustului unui reprezentant al Familiei Regale a României constituie un eveniment de o importanță aleasă, pentru comunitatea locală și județeană, mai ales că se împlinesc 96 de ani de la vizita Majestății Sale pe aceste meleaguri.

Majestatea Sa Regele Ferdinand I al României a vizitat orașul Carei la data de 25 mai 1919, alături de Alteța Sa Regina Maria a României, cu scopul familiarizării membrilor Casei Regale cu noile teritorii unite cu România, în urma evenimentului din 1918. La momentul respectiv, orașul Carei era centru al Comitatului Sătmar. Familia Regală a fost însoțită în Municipiul Carei de către Iuliu Maniu, în calitate de președinte al Consiliului Dirigent.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 10, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.