Scriitorul George Terziu a citit la ședința Cenaclului „Afirmarea” fragmentul de proză „Goana după aur”

Joi 13 mai 2015, la Muzeul Județean de Istorie a avut loc o nouă ședință a cenaclului literar ”Afirmarea” cu o participare numeroasă. Ședința a fost onorată de participarea maestrului Vasile Blaga Paulin de la Teatrul de Nord Satu Mare. După câteva comunicări referitoare la activitatea viitoare a cenaclului, scriitorul George Terziu a citit un fragment de proză intitulat ”Goana după aur”, care face parte din viitorul său volum aflat în pregătire la Editura Inspirescu. Fragmentul citit a fost dedicat prietenului autorului Vasile Blaga Paulin.

poeti Textul citit este legat de o aspirație dintotdeauna a oamenilor privind dorința de îmbogățire. Încă din Evul Mediu alchimiștii au dorit să transforme diferite materiale în aur însă fără să reușească. Personajul principal al fragmentului citit, Demeter, lucrător de la salubritate, avea și el în gând ideea îmbogățirii. Găsește prin tomberoane o carte în care găsește descris procedeul complicat de transformare a dejecțiilor umane în aur. El crede că l-a prins pe Dumnezeu de un picior și că se va îmbogăți. Află ulterior că procedeul este foarte complicat și că necesită investiții serioase.

Textul tratează bine stările psihologice prin care trece personajul Demeter. În procesul alambicat sunt implicați deopotrivă și Dumnezeu și diavolul. Se citează în text formule complicate dar exacte. Demeter trece de la agonie la extaz. Stările lui sufletești sunt magistral surprinse, iar în ele se pot regăsi mulți dintre concitadinii noștri. Nu lipsesc citate nici din Universitatea din Michigan, cu referire la bacterii cu denumiri ciudate. Omul nostru de la gunoi se metamorfozează pe la sfârșitul textului într-un adevărat savant. Rezultă o dilemă, o îmbogățire prin muncă sau prin afaceri fără prea multă muncă, precum ”băieții deștepți”. Rampa de gunoi se dovedește a fi o sursă de bogăție. George Terziu realizează un text incitant, plin de învățăminte. Personajul său sfârșește prin a ține conferințe de spre procedeele de extracție a aurului, ceea ce îi aduce bogăție, onoare, o înaltă poziție în societate.

Pe marginea textului citit s-au ridicat la cuvânt tinerii scriitori Geanina Bereș și Alexandru Durla. Ei au făcut observații legate de greșelile care există în text. La fel a făcut și Voicu Șichet care a fost de părere că textul trebuie finisat. Poetul Gheorghe Crețu și-a rezumat cuvântul spunând că este vorba despre un text extraordinar. Personajul poate fi chiar și un lucrător de la Florisalul din localitate. Textul are umor și este plin de substanță.

Mihai Sas a fost de părere că textul abordează un subiect la modă, despre cum să ne îmbogățim, dar tot el a considerat că singura sursă de îmbogățire este munca cinstită. S-a mai reținut forma umoristică de exprimare și faptul că și inteligența poate însemna bani. ”Rahatul” din text se poate referi și la cei care s-au îmbogățit prin metode dubioase. Povestea este simplă, savuroasă și plină de învățăminte.

Gheorghe Cormoș a vorbit despre tragismul personajului, despre registrele bine frazate și despre cele câteva greșeli care s-au regăsit în text. Proza este în esență frumoasă, formulele din text sunt corecte, morala este adâncă. Au mai fost remarcate jocurile de cuvinte ce dau sarea și piperul textului.

Ioan Anițaș s-a referit la necesitatea realizării unei corecturi temeinice a textului, iar spre finalul textului a spus că trebuia delimitată apartenența personajului, dacă lucrează la Florisal ori la Apaserv.

Actorul Vasile Blaga a comparat personajul Demeter cu alte personaje din literatură. Demeter se poate regăsi în oricare om. Fiecare caută și cercetează posibilitățile de îmbogățire. Demeter este un personaj emblematic.

În final a luat cuvântul autorul, George Terziu, care a mulțumit celor care au vorbit. A recunoscut că luările de cuvânt l-au ajutat foarte mult. Textul face parte dintr-un volum care este în curs de apariție. El i-a elogiat pe membrii cenaclului care fac o critică serioasă, la obiect.

Dezbaterile au fost punctate de scurte reprize muzicale furnizate de solista de muzică populară Angela Munteanu. Următoarea ședință va avea loc în data de 27 mai când membrii cenaclului vor organiza o activitate literară la Biblioteca Județeană Satu Mare care va fi instituție parteneră.

Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 14, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.