Dezbatere pe tema artei și lansare de carte, mâine la Biblioteca Județeană Satu Mare

Biblioteca Județeană Satu Mare, instituție publică de cultură subordonată Consiliului Județean Satu Mare, în parteneriat cu Liceul de Arte „Aurel Popp” Satu Mare, organizează dezbaterea cu tema „Rolul luminii în opera de artă”. Evenimentul se va desfășura joi, 21 mai, cu începere de la ora 12.00, în găzduirea Sălii de lectură „Gheorghe Bulgăr”.

AFIS LUMINA ARTA DEFINITIV-page-001Dezbaterea cuprinde secțiunea eseu pe teme de artă plastică și eseu literar. La prima secțiune își vor prezenta lucrările elevii Bába Anita, „Împletituri”; Borbély Szilvia, „Secvențe ale mișcării”; Herteg Szilard, „Stări sufletești”; Nemeth Sara, „Vitraliu” și Madácsy Anna Júlia, „Primăvara”, coordonați de profesorii Király Gabriela, Paul Liviu și Varga Diana. La cea de a doua secțiune, eseu literar, își vor prezenta lucrările elevele Andra Barbul, „Lumina în creația blagiană” și Maria Pintea, „Lumina în culturile lumii”, sub îndrumarea profesoarei Doboș-Lazăr Liliana.

Invitatul evenimentului este Dan Marius Cosma, în calitate de artist plastic, scriitor și bibliotecar, care va susține o prezentare ce vizează rolul luminii în lucrările de factură impresionistă. Informațiile vor fi completate cu lucrări prezentate de profesorii Doboș-Lazăr Liliana, Király Gabriela și Varga Diana.

„Biblioteca Județeană Satu Mare a inițiat acest demers pentru a marca proclamarea de către Adunarea Generală a Națiunilor Unute a anului 2015 drept Anul Internațional al Luminii. Un alt motiv pentru care s-a decis organizarea acestui eveniment constă în dorința noastră de a veni în sprijinul elevilor de la Liceul de Arte „Aurel Popp” cu activități educative interesante, prin care să le stimulăm interesul pentru lectură ca modalitate de dezvoltare a abilităților de comunicare și a imaginației creatoare”., a declarat Lacrima Istrăuan, directorul interimar al Bibliotecii Județene Satu Mare.

Un alt eveniment derulat în cadrul Bibliotecii Județene Satu Mare este prezentarea cărții „Armata în istoria românilor. Evocări, confesiuni, mărturisiri”, lucrare ce poartă semnătura Colonelului (r.) Vasile Rus. Evenimentul se va derula la aceeași dată, în prezența autorului, cu începere de la ora 14.00, în Sala multimedia.

Cartea prezentată a văzut lumina tiparului în anul 2014, la Editura Citadela, și  s-a bucurat de evenimentul de lansare în data de 22 aprilie 2015, în găzduirea Muzeului Județean Satu Mare.

Prezentarea cărții „Armata în istoria românilor. Evocări, confesiuni, mărturisiri”, este organizată la inițiativa autorului și a Asociației Scriitorilor de Nord-Vest pentru a marca Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român, în memoria celor căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului. În acest an, Ziua Eroilor se sărbătorește la data de 21 mai.

Istoricul Viorel Câmpean, alături de alți invitați ai autorului, vor susține prelegeri despre conținutul cărții și momentele istorice ilustrate în paginile ei.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 20, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.