Situaţie îngrijorătoare. Cine se infiltrează la bordul bărcilor cu imigranţi pentru a ajunge în UE

Traficanţii ascund militanţi ai Statului Islamic în bărci pline cu imigranţi care se îndreaptă către Europa pe Marea Mediterană, a declarat un consilier al Guvernului libian, Abdul Basit Haroun, citat de BBC News Online. Oficialii din Italia şi Egipt avertizaseră deja că militanţii Statului Islamic pot ajunge în Europa cu ajutorul bărcilor pline cu imigranţi. Totuşi, experţii au atras atenţia că o astfel de afirmaţie este dificil de verificat sau evaluat.

imigrantiHaroun îşi bazează declaraţiile pe discuţiile cu traficanţii în nordul Africii controlat de militanţi. El a susţinut că SI le permite deţinătorilor de bărci să îşi continue operaţiunile în schimbul a jumătate din venitul obţinut.ONU estimează că 60.000 de persoane au încercat deja că traverseze Marea Mediterană în acest an. Peste 1.800 de persoane au murit în 2015 în timpul acestor călătorii, efectuate de cele mai multe ori în ambarcaţiuni supraaglomerate şi inadecvate pentru călătoria pe mare.

Într-un interviu acordat BBC, Haroun a declarat că SI foloseşte bărcile „pentru oamenii lor pe care vor să îi trimită în Europa, în timp ce poliţia europeană nu ştie cine aparţine Statului Islamic şi cine este un refugiat obişnuit”. Aceşti militanţi stau deseori separat de alţi imigranţi, a declarat el.

La începutul anului, agenţia UE pentru controlul graniţelor, Frontex, a avertizat că este „posibil” ca militanţii străini să folosească rute de migraţie ilegale pentru a ajunge în Europa. Ambasadorul Egiptului în Marea Britanie a avetizat asupra „bărcilor pline cu terorişti”, în cazul în care comunitatea internaţională nu acţionează, în timp ce Guvernul italian şi-a exprimat temerile privind infiltrarea militanţilor în aceste bărci, subliniind însă că acestea reprezintă o criză umanitară.

Gandul.info

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 20 mai 2015. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.