Viktor Orban susţine în PE dreptul Ungariei de a dezbate subiectul pedepsei cu moartea

Premierul ungar Viktor Orban a apărat, marţi, în faţa Parlamentului European, în numele libertăţii de exprimare, dreptul ţării sale de a dezbate o eventuală restabilire a pedepsei cu moartea, atrăgându-şi nemulţumirea unor europarlamentari. „Ungaria nu a semnat niciun acord în legătură cu ce trebuie să discutăm şi ce nu”, a declarat Orban, subliniind că problema pedepsei capitale nu ar trebui să fie un „tabu”.

orbanEl a generat un val de nemulţumire în Europa la sfârşitul lui aprilie, apreciind că subiectul pedepsei cu moartea, care a fost abolită în 1990 în Ungaria după înlăturarea de la putere a regimului comunist, a fost „repusă pe ordinea de zi”. Comisia Europeană a reamintit că abolirea pedepsei capitale este „o condiţie prealabilă pentru aderarea la UE” şi pentru a rămâne în cadrul blocului comunitar.

Vicepreşedintele Frans Timmermans a subliniat marţi, în prezenţa lui Orban, că „reintroducerea pedepsei capitale ar conduce la aplicarea articolului 7 al tratatului” fondator al UE, adică la sancţiuni împotriva Budapestei. Dacă va fi cazul „nu vom ezita nicio secundă” să declanşăm această procedură, a avertizat el.

În opinia lui Orban, regulile europene care interzic pedeapsa capitală nu sunt „înscrise în piatră, este vorba despre reguli scrise de om şi nu de Dumnezeu, prin urmare ele pot fi modificate”. „Ne vom lupta pentru această libertate fundamentală care este libertatea de gândire”, a insistat el.

Mediafax.ro

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 20, 2015. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.