Prefectul dr. Eugeniu Avram: Să fie preluată ca prioritate problema apei potabile în județul Satu Mare

În data de 20 mai 2015, începând cu ora 9.00 în sala mică de ședințe a Consiliului Județean Satu Mare s-a desfășurat ședința Consiliului Prefectural cu participarea prefectului județului Satu Mare dr. Eugeniu Avram, a consilierilor, directorilor de direcții județene, șefilor instituțiilor ce fac parte din Consiliul Prefectural și invitaților.

IMG_0025La ordinea de zi au figurat următoarele probleme:

Prezentarea Hotărârii de Guvern nr. 251 din 2015 cu denumirea ”Sprijin la bacalaureat acces la facultate” de către inspectorul școlar general Claudiu Mondici.

Asigurarea calității apei potabile pentru populația județului Satu Mare, material prezentat de directorul Direcției de Sănătate Publică dr. Mihai Cojoc.

Diverse. La acest capitol s-au pus în discuție unele probleme legate de protecția consumatorului, precum și cele legate de atestatele de producător și avizele de comercializare.

Inspectorul școlar general al ISJ Satu Mare, Claudiu Mondici a informat că Guvernul României a adoptat și aprobat Hotărârea nr. 251/2015 cu denumirea ”Sprijin la bacalaureat, acces la facultate” care este îndreptată către grupurile dezavantajate de și tineri. După publicarea ei în Monitorul Oficial, peste două luni va fi funcțională urmând să se elaboreze criteriile, cuantumul ajutorului, ordinea de prioritate. De ajutoare vor beneficia elevi liceeni și studenții pe perioada anilor de studii. Inspectorul general a menționat că încă nu este elaborată metodologia de aplicare.

În continuare șeful Direcției de Sănătate Publică a prezentat probleme legate de asigurarea apei potabile pentru populația județului Satu Mare. A arătat că unicul furnizor de apă în județul Satu Mare este SC Apaserv SRL care are secții în toate orașele județului. A menționat că nicio stație de epurare din județ nu deține autorizație de funcționare. În această situație sunt stațiile de la Mărtinești, Doba, Negrești-Oaș, Livada, Ardud și Tășnad. Toate aceste stații și o parte din rețeaua de distribuție au avut investiții pentru modernizare și extindere care continuă și în prezent. La Negrești-Oaș lucrările se vor termina în 2016, iar la Tășnad se desfășoară concomitent și extinderea distribuției și în suburban. Există proiecte și surse de finanțare pentru continuarea modernizării și extinderii stațiilor și rețelelor de distribuție a apei potabile. S-a subliniat că încă mai există 61 de localități din județ unde locuitorii se alimentează din fântâni, unde există o continuă poluare microbiologică care pune în pericol sănătatea populației.

Dr. Eugeniu Avram a spus că Direcția de sănătate publică împreună cu garda de mediu au sarcină prioritară și obligația de a gestiona cu toată responsabilitatea toate problemele legate de apa potabilă. ”Cu apa potabilă nu este de jucat, nu putem sta pasivi, avem poluare chimică și microbiologică. Cer ca toți să-și respecte atribuțiile. Să fie preluată ca prioritate problema apei potabile“.

La diverse s-a făcut o informare în legătură cu rezultatele controlului efectuat între 21.04. și 15.05, când au fost verificate 9 puncte de lucru. S-a evidențiat că 20% din produsele ridicate au avut probleme cu termenele de valabilitate sau cu prețurile de referință. S-a constatat că prețul de la raft nu corespund cu cele de la casă, existând posibilitatea de inducere în eroare a clienților. Același lucru se constată și în cazul reducerilor de preț, a promoțiilor anunțate.

O altă problemă a fost comercializarea produselor agricole de către diverse persoane știind că vechile certificate de producător au fost valabile până la 1 mai. Până în prezent Direcția Agricolă a eliberat 1.074 atestate de producător și 1.154 de carnete de comercializare. Dintre primării, numai la Halmeu s-au eliberat 300 de atestate de producător. La cerere salariații Direcției Agricole se deplasează în comune și eliberează actele necesare tuturor celor interesați fără ca acestea să fie nevoiți să se deplaseze la Satu Mare.

Lia Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 20, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.