135 de ani de la nașterea lui Tudor Arghezi, cel mai original scriitor român după Mihai Eminescu

Tudor Arghezi, cel despre care Tudor Vianu afirma că ”De la Mihai Eminescu lirica românească n-a cunoscut o realizare mai de seamă, marcată de originalitate”, s-a născut la 23 mai 1880 la București. Numele său adevărat este Ion Nae Theodorescu, pseudonimul literar provenindu-i de la vechiul nume al Argeșului. Între 1887 și 1891 Arghezi a fost elev al Școlii primare ”Petrache Poenaru”, apoi a urmat gimnaziul ”Dimitrie Cantemir”. Liceul l-a urmat la ”Sfântul Sava”.

argheziTudor Arghezi a debutat literar la 16 ani în ziarul ”Liga Ortodoxă” condus de Alexandru Macedonski, publicând poezia ”Tatăl meu”. Publică versuri și proză în ”Revista Modernă” și ”Viața nouă”. Alexandru Macedonski a lăudat talentul tânărului poet spunând că el ”stăpânește fără margini tehnica versificării cu toate banalitățile de impresii și idei”. La vârsta de 19 ani Arghezi intră la mănăstirea Cernica unde a stat timp de patru ani. După părăsirea vieții monahale, împreună cu Vasile Demetrius publică revista ”Linia dreaptă” care însă a încetat să mai apară după cinci numere. Experiența sa de călugăr a fost parodiată cu sarcasm în romanul ”Cimitirul Buna Vestire”. Urmează o perioadă de peregrinări ale poetului la Paris, Frieburg, Geneva și prin Italia.

După cinci ani s-a întors în România și a continuat să publice în revistele ”Viața Românească”, ”Teatru”, ”Rampa”, ”Facla”, ”Viața Socială” și ”Cronica”. Scrie versuri, pamflete politice, articole polemice ca un critic de artă valoros. Se întâlnea cu regularitate la Café Kübler din București cu poeții și scriitorii: Ion Minulescu, Liviu Rebreanu, Eugen Lovinescu, Victor Eftimiu, Mihail Sorbul și alții.

În timpul Primului Război Mondial a scris articole polemice contra Antantei, dar a susținut unirea Basarabiei cu România. Atitudinea lui i-a atras încarcerarea la Văcărești, unde a stat un an de zile, fiind acuzat de colaboraționism cu autoritățile germane de ocupație.

Prima sa carte apare abia în 1927 cu titlul ”Cuvinte potrivite”. Este perioada când scoate ziarul ”Bilete de papagal” și se impune în literatură cu tabletele lui literare. În 1929 îi apare o carte în proză ”Icoane în lemn”, iar doi ani mai târziu placheta de versuri ”Flori de mucegai” și ”Poarta neagră”, cu referire la perioada petrecută în detenție.

Tudor Arghezi a scris și cărți pentru copii: ”Cartea de jucării”, ”Cartea de adormit Mitzura”, ”Buruieni”, ”Mărțișoare”, ”Prisaca”, ”Zdreanță” etc. În anul 1934 îi apare romanul ”Ochiul Maicii Domnului”, care are ca temă dragostea maternă. În anul următor publică volumul de poezii ”Versul de seară”, iar în 1942 romanul ”Lina”. În 1939 se îmbolnăvește subit, este gata să moară dar este vindecat miraculos de medicul Grigoriu Argeș. Pamfletele usturătoare pe care le publică în perioada colaborării României cu Germania nazistă, vor determina o atentă supraveghere din partea poliției. În special pamfletul ”Baroane” scrisă la adresa ambasadorului german la București von Kilinger. Urmează arestarea poetului și încarcerarea la București apoi la Târgu Jiu. A fost la un pas de a fi trimis în lagărele de exterminare.

După 1948 a intrat în dizgrația regimului totalitar. Concepția sa nu se împăca cu cea a regimului. A fost interzis, cărțile sale au fost retrase, fiind nevoit să se retragă din viața publică pe proprietatea sa de pe strada Mărțișor, pe care o achiziționase în 1926. A urmat apoi o reabilitare treptată, între 1952-1967 la propunerea lui Gheorghe Gheorghiu Dej. În 1946 a primit Premiul Național de poezie iar în 1955 a fost ales membru al Academiei Române. În anul 1965 este distins cu Premiul Internațional Herder. La împlinirea vârstei de 80 respectiv 85 de ani este sărbătorit ca poet național. A scris poezii pe placul regimului comunist ”1907-peizaje”, ”Cântarea omului”, ”Poeme noi”, ”Cu bastonul prin București”. Poetul moare la 14 iulie 1967 și este înmormântat alături de soția sa Paraschiva, în grădina casei sale de pe strada Mărțișor care astăzi este muzeu.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 21, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.