Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Satu Mare a găzduit o dublă lansare de carte

Vineri, 22 mai, la orele 16.00, în sala amfiteatru de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” a avut loc lansarea cărților ”Povești pentru oameni… mari și… mici. Microeseuri” a dr. Ovidiu T. Pop și cartea ”Selected Problems for Mathematical Contests” scrisă de dr. Ovidiu T. Pop împreună cu matematicianul brașovean Mihály Bencze. La lansare au participat colegii autorului, profesori, jurnaliști, oameni de cultură. În prezidiu au luat loc alături de autor profesorul Gheorghe Cosma, fost profesor de matematică și director al liceului, matematicianul Kiss Sandor, omul de cultură Voicu D. Rusu, dr. Viorel Câmpeanu și drd. Aurel Pop, editorul și prefațatorul cărții.

1Voicu D. Rusu a spus că este mândru că poate participa la acest eveniment cultural, în școala în care a fost și el elev cu mulți ani înainte. Colegiul Național ”Mihai Eminescu” este o școală de frunte. S-a mai menționat de către vorbitor faptul că a fost bun prieten cu tatăl autorului, profesorul de excepție  Tiberiu Pop, de limba română. A fost remarcat faptul că Ovidiu T. Pop este unul dintre puținii matematicieni care au și înclinații literare, s-a dat exemplul matematicianului Ion Barbu. Citind cartea lui Ovidiu T. Pop, Voicu D. Rusu a constatat că poezia se poate exprima și în proză. Autorul scrie bine pornind de la realitate. El dedică mai multe pagini în carte, bunicilor, părinților și copiilor lui. Face prezentarea unor evenimente importante care s-au petrecut în cadrul liceului. O serie de mari personalități, precum Petru Bran, Vasile Lucaciu și alții sunt amintiți în cartea lui. Cititorul găsește plăcere citind cartea dr. Ovidiu T. Pop, a spus Voicu D. Rusu. În încheiere el a făcut referire despre foștii profesori Aurel Dimitriu și Gheorghe Cosma. Aurel Dimitriu fiind dirigintele atât al lui Ovidiu T. Pop cât și al lui Voicu D. Rusu.

2Dr. Viorel Câmpean a remarcat că Ovidiu T. Pop scrie cărți valoroase și că este un om de atitudine care nu se rupe de realitate. Este un dascăl care are ceva de spus și care iubește din suflet această țară. A învățat de la bunici că nimic bun nu se poate face fără muncă. Ovidiu T. Pop nu este un om singuratic cum sunt considerați matematicienii și așa cum susține Solomon Marcus. Prin tot ceea ce face dovedește necontenit spiritul lui de eminescian. Este un dascăl cu care a colaborat foarte bine, este un bun partener. În semn de prietenie dr. Viorel Câmpean a înmânat autorului nr. 9 din Anuarul Liceului ”Mihai Eminescu”, întregind astfel seria anuarelor scrise în perioada interbelică de dr. Eugen Seleș, fostul director al liceului.

A mai luat cuvântul drd. Aurel Pop editorul cărții și prefațatorul acesteia. Cartea dr. Ovidiu T. Pop este una din cele aproape 200 de cărți care au apărut la Editura Citadela. Dr. Ovidiu T. Pop este un autor valoros din Satu Mare. El își face datoria cu cinste față de cultura sătmăreană, este un bun profesionist atât ca profesor cât și ca scriitor.

3Cuvinte frumoase despre activitatea de matematician și autor a lui Ovidiu T. Pop a vorbit și profesorul Gheorghe Cosma. A remarcat că în microeseurile sale face referire la mari personalități ale liceului. Ca elev al liceului el a fost un foarte bun elev al școlii, a publicat probleme în revistele de matematică, este și acum membru în colegiul de redacție a mai multe reviste. Prof. Gheorghe Cosma a mărturisit că citește cu plăcere microeseurile lui Ovidiu T. Pop.

Matematicianul Kiss Sandor a făcut unele aprecieri la adresa cărților lansate. A spus că Ovidiu T. Pop este un adevărat intelectual. El este nu numai unul care predă matematica dar și contribuie la dezvoltarea matematicii. Matematicianul trebuie să fie un deschizător de drum. Coautor la cartea de matematică lansată este matematicianul Bencze Mihály din Brașov. Din sală a mai vorbit poetul Ioan Sălăjanu care a dat citire la câteva epigrame la adresa autorului, care în final a mulțumit tuturor pentru cuvintele frumoase rostite la adresa lui.

Prof. Carol Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 22 mai 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.