Avocatul dr. Coriolan Șteer din Tășnad, o viață închinată neamului românesc

Printre reprezentanții de seamă al românilor din părțile Tășnadului se numără și avocatul dr. Coriolan Șteer. De numele lui se leagă fondarea Despărțământului ASTREI și fondarea băncii ”Vulturul” din localitate. S-a născut la 11 iunie 1879 în localitatea bihoreană Beliu, sau după unele surse în Santăul Mare. (Viorel Câmpeanu, Oameni și locuri din Sătmar, Editura Citadela, Satu Mare, 2008, p. 219). El i-a reprezentat cu cinste pe tășnădeni la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie de la Alba Iulia 1918 și ulterior în Parlamentul României Mari.

s0tcsTatăl său era parohul greco-catolic Vasile Șteer originar din Sătmărel iar mama sa, Iuliana Ardelean, era fiica preotului George Ardelean din Terebești. În timp ce era elev la Oradea, la vârsta de 14 ani, Coriolan a rămas orfan de tată, văduva Iuliana Ardelean a rămas să-și crească singură copii. Studiile gimnaziale și trei ani de liceu le-a făcut la Oradea, iar ultima clasă de liceu  a urmat-o la Beiuș. După absolvirea liceului a urmat facultatea de drept. Încă din vremea studiilor s-a remarcat ca un dârz apărător al cauzei românilor. Atunci când s-a făcut o colectă în vederea ridicării unui monument în memoria lui Avram Iancu, Coriolan Șteer a fost în primele rânduri.

Alături de alți studenți a participat la sfârșitul anului 1899 la depunerea pe mormântul eroului o cunună cu lauri cu tricolorul românesc pe care era inscripționată ”Tinerimea română, lui Avram Iancu. Dorm în pace, noi veghem”. Pentru această faptă autorii Ioan Scurtu, George Novăceanu și Coriolan Șteer au fost pedepsiți cu exmatricularea. A trebuit să părăsească Clujul și să-și continue studiile la Budapesta, unde și-a luat și doctoratul în 26 septembrie 1903.

Pe tânărul avocat îl găsim în 1906 candidat al românilor la alegerile generale, reprezentant al electoratului din cercul Tășnad. În anul 1907 este alături de intelectualii români care au protestat împotriva legii școlare profund nedrepte a lui Apponyi. La 14 iulie când s-a înființat despărțământul din Tășnad al ASTREI, dr. Coriolan Șter a fost printre cei mai activi membri, îndeplinind funcția de secretar al despărțământului. În această calitate are numeroase inițiative. La 8 martie 1908 cerea Comitetului Central al ASTREI cărți populare necesare înființării unei biblioteci. Solicita de asemenea diplome de membri pe viață pentru patru persoane: Vasile Mureșan, preot în Săuca, Grigore Pop, protopop în Unimăt, George Filep din Tășnad și Ioan Filep, ambii proprietari din Tășnad. (Lupta românilor din județul Satu Mare pentru făurirea statului național unitar român. Documente 1848-1918, București, 1989, p. 341). Dr. Coriolan Șteer a făcut demersuri la conducerea asociației și pentru înființarea unei biblioteci la Unimăt.

Dr. Coriolan Șteer este cel mai important intelectual român care a militat pentru înființarea Băncii ”Vulturul” din Tășnad în 1908, fiind convins de necesitatea unei asemenea instituții pentru românii din zonă. Printre membrii băncii regăsim numeroși preoți greco-catolici și învățători. Printre marii proprietari semnatari ai actului de constituire găsim semnătura lui George Pop de Băsești apoi a omului politic dr. Ștefan Cicio Pop, cunoscutul fruntaș al românilor transilvăneni. El ca și copil orfan, a fost crescut în casa părintelui greco-catolic Vasile Pop din Santău. (Viorel Câmpean, op. cit., p.218).

În zilele premergătoare Marii Uniri, dr. Coriolan Șter a fost desemnat printr-un credențional, delegat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. În actul respectiv se spune: “În virtutea protocolului adunării naționale române din cercul electoral Tășnad, comitatul Sălaj, avute în 22 noiembrie de membru în Adunarea Națională din Alba Iulia se delegă domnul dr. Coriolan Șter, avocat în Tășnad”. Documentul este semnat de dr. Coriolan Șter, președinte, Teodor Mureșan, notar, Domițian Cupșa, Vasile Pustai și George Filep.

Intr-un document publicat de istoricul dr. Cornel Grad, ”Rapoarte și memorii privind activitatea consiliilor și gărzilor naționale românești din comitatul Sătmar, Sălaj, Bihor și Arad (decembrie 1918-martie 1919), în A.M.P.V, 1981,p 525) se menționează că în Rapoartele Consiliului Național Român din cercul Tășnad, secretar Teodor Mureșanu, către Consiliul Național Român din Oradea, se face cunoscută  dizolvarea consiliului național local și teroarea îndreptată împotriva românilor din zona Tășnad. Teodor Mureșanu a fost nevoit să se refugieze ,, de 4 săptămâni dinaintea maltratărilor soldaților secui răspândiți în Tășnad”. Se mai menționează faptul că prin forță ”Consiliul nostru a fost dizolvat iar membrii persecutați și amenințați cu moartea”. Chiar președintele consiliului dr. Coriolan Șteer a fost silit să se refugieze”. Printre refugiați sunt menționați preotul Domițian Cupșa cu familia. A fost căutat spre a fi spânzurat locotenentul Ioan Matei, învățător din Supuru de Jos. Fiind refugiat, în locul lui a căzut jertfă protopopul Petru Cupcea. A mai fost maltratată familia protopopului Anton Băliban din Unimăt. Tot refugiat este și Vasile Oros, directorul băncii ”Vulturul”.(Lupta românilor…, op. cit., p.521-522).

La Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918 dr. Coriolan Șteer a fost ales ca membru în Marele Sfat Național reprezentând cercul electoral Tășnad. După ce armata română a eliberat întregul teritoriu național, Coriolan Șter a fost ales, la alegerile din 1919, senator în Parlamentul României Mari unde i-a reprezentat cu cinste pe românii din părțile Tășnadului.

Cel care a făcut atât de mult pentru cauza românilor a trecut la cele veșnice în 1924, la doar 45 de ani. Locuitorii Tășnadului îi cinstesc memoria. În orașul în care a activat cu mult succes i-a fost dezvelit un bust.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 25, 2015. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.