Colonelul în rezervă și scriitorul Vasile Rus a fost sărbătorit la împlinirea vârstei de 90 de ani

Luni, 25 mai, la orele 15.00, la restaurantul ,,Miorița”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale a organizat un Medalion literar în cinstea colonelului (r) Vasile Rus care a împlinit frumoasa vârstă de 90 de ani. Cu această ocazie, consilierul Cabinetului Instituției Prefectului Județului Satu Mare, Raul Băbțan, a înmânat sărbătoritului o Diplomă de excelență din partea instituției pe care o reprezintă și l-a felicitat călduros.

DSC_0159Moderatorul evenimentului a fost directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Robert Laszlo care a făcut o scurtă prezentare a vieții și activității sărbătoritului puse în slujba patriei și a culturii.

Consilierul președintelui Consiliului Județean Satu Mare, Felician Pop a spus că asistă la o manifestare unică. ”Niciodată nu s-a mai întâmplat să putem sărbători la vârsta de 90 de ani, în viață, un scriitor sătmărean. Vasile Rus este un temerar, un bun patriot care se raportează mereu la identitatea noastră românească. El continuă să scrie și astăzi cu o frenezie tinerească. Se numără printre aceia care au făcut mult în ultimii 20 de ani pentru cultura sătmăreană. Pentru el cultura este un mod de viață, el simte valorile neamului românesc din care face parte”, a spus Felician Pop. Acesta i-a urat lui Vasile Rus multă sănătate și ,,i-a ordonat” să-și păstreze tinerețea și vigoarea ,,ca să-l avem cât mai multă vreme în mijlocul nostru”. Felician Pop i-a înmânat lui Vasile Rus o Diplomă de excelență pentru contribuția adusă la dezvoltarea culturii sătmărene.

A mai vorbit despre activitatea culturală prodigioasă a sărbătoritului poetul Gheorghe Crețu. Acesta i-a urat multă sănătate și putere de muncă. Editorul George Terziu și-a arătat admirația față de exemplul viu de patriotism pe care l-a manifestat întotdeauna Vasile Rus. Despre activitatea lui muzicală a vorbit dr. Ștefan Enyedi de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale. Acesta a arătat că Vasile Rus a scris mai multe cărți valoroase cu cântece și colinde. Fostul prefect al județului Satu Mare, Cornel Morar i-a urat de asemenea multă sănătate și putere  de a scrie noi cărți. Acesta a mărturisit că l-a admirat întotdeauna pe Vasile Rus pentru tot ce a făcut ca militar și ca om de cultură. El a fost permanent un bun exemplu pentru toți.

DSC_0157Sărbătoritul, colonelul (r) Vasile Rus, a mulțumit tuturor pentru că l-au onorat cu prezența la această manifestare. A vorbit despre necesitatea cunoașterii trecutului, despre cultivarea iubirii față de cultura românească. ”Nu trebuie să uităm pe românii de lângă granițele țării noastre”, cu referire la românii din Valea Timocului, care se plâng că nu au cărți în limba română.

Col. (r) Vasile Rus a împărtășit mai multe momente din îndelungata lui viață. A promis că va mai scrie cărți, una dintre ele va fi dedicată scumpei sale mame. A mărturisit că nu poate da sfaturi pentru cei care scriu, ei trebuie să scrie după propria lor conștiință. Eroi sunt cei pentru care marea iubire a fost țara.

Sărbătoritul a mulțumit pentru diplomele primite și a recunoscut că ele dovedesc faptul că nu a trăit degeaba, diplomele rămân peste vremuri. În încheiere asistența i-a cântat sărbătoritului ”Mulți Ani trăiască!”.

Prof. Carol KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 25, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.