Primarul dr. Dorel Coica: Pornim procedura de expropriere a Hotelului Dacia

În conferința de presă din data de 27 mai, primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica a făcut cunoscut opiniei publice hotărârea de a declanșa exproprierea Hotelului Dacia. Clădirea care este un simbol al orașului și face parte din patrimoniul național de interes public, va fi transformată în sediul administrativ al Primăriei Municipiului Satu Mare. ”Vrem ca o instituție emblematică să intre într-o clădire emblematică”, a spus dr. Coica.

DSCN0086Primarul a precizat că în acest sens s-au desfășurat două expertize în urma cărora s-a discutat cu proprietarul care a declarat că nu are capacitate economică să continue refacerea clădirii Hotelului Dacia. A cerut 5.000.000 euro dar s-a estimat că pentru renovare ar mai fi nevoie de încă 12.000.000 euro. Primarul a decis să pornească procedura de expropriere prin Hotărârea de Consiliu Local. Dorește ca imobilul să devină sediul administrativ al Primăriei Municipiului Satu Mare, care va putea fi modernizat din bani europeni iar cofinanțarea Primăriei va fi de numai 1,9% din totalul sumei. Se va face și o expertiză judiciară ca în final Primăria să poată intra în proprietatea clădirii.

Dr. Coica a mai precizat că expertiza judiciară va da suma finală a valorii clădirii are va fi oferită proprietarului (Primăria Satu Mare) eșalonând plata pe mai mulți ani, așa cum s-a făcut cu clădirea fostului Cinematografului Popular. La evaluarea și expertizarea clădirii Hotelului Dacia a participat și Ministerul Culturii.

”Cât de curând, chiar la începutul lunii iunie, va avea loc o ședință extraordinară de Consiliu Local, unde va fi nevoie de peste 16 voturi din partea consilierilor. Cred că nu se vor împotrivi. Îmi asum declanșarea exproprierii, vrem ca toate instituțiile să fie concentrate aproape de Primărie, pentru ca cetățenii să nu parcurgă distanțe mari pentru rezolvarea problemelor”, a mai declarat primarul.

În aceeași conferință de presă, primarul Dorel Coica a mai informat că se dorește o colaborare și un consens cu proprietarii imobilului degradat de pe strada Rândunelelor, unde Primăria din bani europeni va amenaja un edificiu socio-educativ.

Vineri, sâmbătă și duminică, lângă troița din Piața Libertății va fi amenajat un parc de distracții pentru copii unde copiii instituționalizați vor avea acces gratuit zilnic între orele 8.00-13.00.

În încheiere, primarul a declarat că nicio instituție de învățământ sin municipiul Satu Mare nu se va comasa anul acesta, doar dacă pe viitor va scădea numărul de elevi.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 27, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.