Pictorul Ion Popdan, omagiat de numeroși iubitori ai artei, la Muzeul de Artă Satu Mare

Sălile Muzeului de Artă din Satu Mare s-au dovedit neîncăpătoare pentru sătmărenii iubitori de artă care au ținut să fie prezenți miercuri, 27 mai la expoziția dedicată pictorului, profesorului și poetului Ioan Popdan (1935-2000). Majoritatea dintre cei care au luat cuvântul cu acest prilej, l-au cunoscut în Ioan Popdan un pe un artist plurivalent, care s-a constituit într-un model pentru generațiile care s-au perindat in clasa lui de pictură.

DSC_0203Artistul s-a născut la 27 mai 1935 în localitatea Ardud. După ce a absolvit Institutul Teologic universitar de la Sibiu a urmat studii de pictură. A fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Aproape un sfert de veac a predat pictura și istoria artelor la Școala Populară de Artă din Satu Mare. Pe lângă numeroase expoziții personale interne, a expus și în Ungaria, Ucraina, Germania și Olanda.

DSC_0204În numele instituției gazdă a luat cuvântul Felicia Grigorescu, Claudia Popdan, soție, Brăduț Popdan, fiul, Felician Pop, dr. George Vulturescu și Cristina Gloria Oprișa. Felicia Grigorescu a scos în evidență calitatea maestrului ca pictor dar și ca profesor și ca poet. El a fost o apariție benefică în peisajul sătmărean, un formator plin de har. Destinul lui a fost marcat profund de cultură. Întreaga lui familie a fost dăruită culturii. Faptele lui au trădat formația profund umanistă.

Expoziția organizată reliefează din plin atracția artistului pentru natura statică. El a abordat deopotrivă și portretul, pictând atât mari personalități, cât și pe cei apropiați lui. A înclinat și spre tema istorică.  ”Maestrul a fost un model la cota cea mai înaltă. Creația lui se apropie de pictura bizantină”, a spus Felicia Grigorescu.

DSC_0210Despre personalitatea și creația artistului a vorbit și dr. George Vulturescu. Personal l-a cunoscut ca pe un om extraordinar, un om minunat care avea obiceiul să picteze în liniște. Nu se chinuia să umple tablourile sale cu elemente inutile. Nu a vrut să fie un inovator, fapt recunoscut chiar de către artist. A fost la fel de bun ca și poet. Nu știm care calitate a sa predomina, cel de pictor sau poet. Într-un cuvânt a fost un mare artist. George Vulturescu a transmis mulțumiri familiei și organizatorilor pentru acest frumos moment cultural.

Cristina Gloria Oprișa a mărturisit că își aduce aminte cu drag de maestru deoarece a fost o personalitate. Familia lui a fost și este un reper în cultura sătmăreană. Ion Popdan a fost un om care a transmis cu generozitate sentimentele sale. ”Toți cei prezenți la vernisaj fac parte din marea familie care îl apreciază și iubește pe pictorul Ion Popdan”, a spus Cristina Gloria Oprișa.

DSC_0207Foști elevi ai maestrului și-au adus aminte de el ca de un artist și profesor cu un talent incontestabil. Emana multă căldură sufletească, era apropiat de discipolii săi, și  inspira multă încredere. Vorbea cu mult suflet despre menirea artistului, despre autentic și har, despre împlinirile din viața marilor personalități. Ieșea în natură pentru a-și încărca sufletul, alături de elevii săi pe care s-a străduit în permanență să-i cunoască. Stimula imaginația elevilor și îi ajuta în alegerea drumului cel bun. Deviza lui era, muncă – încredere – răbdare.

Brăduț Popdan, fiul artistului, a dat citire unor pasaje din jurnalul artistului, cu mărturisiri sincere, sfaturi și îndemnuri, referiri la menirea artei, umanism și marea pictură în care a crezut întotdeauna. ”Am lucrat cu tot ce este mai bun, mai măreț și mai curat în mine”, a spus Brăduț Popdan. Din creația poetică a artistului au citit conf. univ. dr. Olimpia Neagu și consilierul Felician Pop, din volumul de poeme apărută postum la Editura Dacia, ”Blestemul de a fi munte”.

DSC_0205Claudia Popdan s-a declarat impresionată de numărul mare de iubitori ai operelor lui Ion Popdan. Ea a spus că artistul a trăit în Satu Mare discret dar nu neobservat. ”Întotdeauna avea o ținută distinsă, iar la atelier haine de lucru pe care le-a și pictat într-una din tablourile sale. Iubea ordinea și căuta să transmită acest lucru elevilor săi. Ion Popdan a pictat pe sufletul oamenilor”, a spus Claudia Popdan.

DSC_0201

DSC_0202

DSC_0213

DSC_0214

DSC_0215

DSC_0216

DSC_0208

Evenimentul de la Muzeul de Artă a fost întregit de momente muzicale. Profesorul de canto Marius Boroș a interpretat un frumos lied de Schuman și canțoneta ”Nu mă uita”.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 27, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.