Membrii Cenaclului literar ”Afirmarea” l-au omagiat pe poetul și filosoful Lucian Blaga

Ședința de miercuri, 27 mai a cenaclului literar ”Afirmarea” a fost ținută în sala multimedia de la Biblioteca Județeană Satu Mare. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu această instituție cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la nașterea poetului și filosofului Lucian Blaga.

cenaclu1Activitatea a început cu păstrarea unui moment de reculegere în memoria poetului Ion Bala, fostul președinte al cenaclului, care la 26 mai ar fi împlinit 65 de ani.

A urmat tânăra absolventă de liceu Andrea Barbu care a citit un eseu dedicat poetului Lucian Blaga. Eseul ”Când să-l citesc pe Blaga” a fost citit de Costea Liliana de la biblioteca județeană.

cenaclu2Pe marginea eseurilor citite a luat cuvântul profesoara Liliana Lazăr care a făcut câteva aprecieri la adresa creației lui Lucian Blaga, care are o operă profundă și plină de semnificații, în același timp el fiind și un mare filosof. ”Ne bucurăm că-l avem pe Blaga, prin el ne identificăm, știm cine suntem”, a spus Liliana Lazăr.

cenaclu3Profesoara Livia Mărcan și-a manifestat bucuria că poate participa la acest moment omagial. A făcut referire la poezia ”Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”, așezată de Lucian Blaga în deschiderea primului său volum. Aceasta este o confesiune a unui crez artistic. Livia Mărcan a spus că este greu de atras elevii de partea poeziei și că e păcat că se încearcă în literatură să se distrugă cultul personalității unor mari scriitori și poeți. ”Se impune și în continuare punerea în valoare a marilor creatori. Trebuie să găsim modalități de a ține marii noștri scriitori în prim planul vieții culturale”, a spus Livia Mărcan.

cenaclu5Regizorul tehnic Dorel Iurcencu a spus că profesorii de limba și literatura română ar trebui să fie primii care să ducă mai departe tradiția literaturii naționale și universale. El a propus să fie omagiat în fiecare lună câte un poet sau scriitor la tineri acasă, adică în sălile festive ale școlilor. Dorel Iurcencu a citit două poezii, ”Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” și poezia ”Seară de mai” de poetul sătmărean Gheorghe Cormoș. Liliana Lazăr a citit poezia ”Clepsidra” din creația proprie. Poetul Ioan Sălăjanu a citit două poezii de Lucian Blaga, în două ipostaze, în varianta lui Lucian Blaga și a lui personală, în stil ritmat.

cenaclu4Momentele muzicale au fost furnizate de Georgeta Govor și Liliana Doboș care au interpretat două cântece pe versuirile regretatului poet Emil Matei și Corina Petrescu. La rândul ei Angela Munteanu a încântat asistența cu o doină și o romanță.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 27, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.