Zece artiști plastici clujeni expun la Galeria de Arte Plastice a Primăriei Municipiului Satu Mare

La Galeria de Arte Plastice a Primăriei Municipiului Satu Mare, joi 28 mai, la orele 17.00 a avut loc vernisajul expoziției de arte plastice ”Influențe din cotidian”. Expoziția este organizată de Asociația Artiștilor Plastici Satu Mare în colaborare cu Asociația Artiștilor Plastici din Cluj-Napoca. Moderatoarea evenimentului a fost Anișoara Ienășoiu.

DSC_0015La vernisaj au fost prezenți și au vorbit consilierul Felician Pop, directorul CJCPCT Satu Mare, Robert Laszlo, Gergely Csaba, președintele A.A.P. Satu Mare, Octavian Popescu, președintele A.A.P. Cluj-Napoca, Ștefan Tillinger, prim vicepreședinte A.A.P. Satu Mare, Keresztesi Monica, vicepreședinte A.A.P. Satu Mare, și Luminița Rusu, vicepreședinta A.A.P. Cluj-Napoca.

DSC_0017Gergely Csaba a vorbit despre trecutul A.A.P. Cluj care numără în prezent aproape 100 de membri. ”Avem un parteneriat de 4 ani cu această asociație, iar expoziția de astăzi este o replică la expoziția din primăvară organizată la Cluj-Napoca”, a spus Gergely Csaba.

DSC_0001

DSC_0002

DSC_0003

DSC_0004

DSC_0005

DSC_0006Octavian Popescu, președintele A.A.P. Cluj a mulțumit pentru ospitalitate sătmărenilor. ”Ne bucurăm să fim iar împreună. Astăzi expun la Satu Mare 10 membri ai asociației clujene, asociație care are 40 de ani de activitate”, a spus Octavian Popescu. Artiștii plastici clujeni au în plan scoaterea unui album până la data de 15 august. Octavian Popescu a mai precizat că ”nici la Cluj autoritățile nu acordă cu prea mare generozitate fonduri pentru asociație”.

În continuare Octavian Popescu i-a prezentat pe artiștii plastici în ordinea alfabetică spunând câte ceva despre fiecare. Manole Ciui este profesor și director de școală, un foarte bun profesionist. Eva Dolha este considerată un om de bază al asociației. Gabriela Dan este din Brașov, membru de patru ani în asociația clujeană. Mihai Gagea, de profesie inginer din Sibiu, membru intrat recent în asociație, este considerat un bun iconograf. Larisa Oniș este profesoară din Turda, un alt om de bază al asociației și care lucrează mult nonfigurativ. Octavian Popescu, președintele asociației, este clujean și care are cele mai multe tablouri în expoziție. Luminița Rusu este de trei ani în asociație și îndeplinește funcția de vicepreședinte. Ea a făcut o prezentare statistică a expoziției. Cele mai multe tablouri, 39 la număr, reprezintă peisaje, 13 reprezintă flori, 4 portrete, 18 compoziții și 20 subiecte abstracte.. Ionică Todea a fost prezentat ca singurul licențiat în arte plastice, el fiind liber profesionist. Cornel Vana este un artist plastic cunoscut și peste hotare. Luând cuvântul, el a făcut cunoscut că urmează în foarte scurt timp să deschidă o expoziție la Muzeul de Artă din Satu Mare. Cornelia Vidrașcu se remarcă prin tehnica ei aparte, lucrează în relief lucrări de artă modernă.

DSC_0007

DSC_0008

DSC_0009

DSC_0010

DSC_0011

DSC_0018

DSC_0019Președintele A.A.P. Cluj, Octavian Popescu a spus că artiștii plastici clujeni sunt împătimiți ai picturii, ei se inspiră foarte mult din natură. Se consideră copii ai Creatorului și au talent din naștere pe care se străduiesc să-l pună în valoare. Octavian Popescu a mai adăugat că nu toți clujenii iubesc Asociația Artiștilor Plastici de aici.

A fost invitat să ia cuvântul și consilierul președintelui Consiliului Județean Satu Mare, Felician Pop. El a remarcat numărul mare de lucrări de valoare expuse și buna pregătire a artiștilor clujeni. Tablourile lor sunt capabile să transmită mesaje puternice. Printre tablouri sunt unele chiar extraordinare. Felician Pop și-a manifestat dorința de a sta de vorbă cu creatorii acestor tablouri. Talentul îi certifică indiscutabil pe acești artiști plastici. Felician Pop a transmis felicitări artiștilor clujeni și i-a rugat să vină la Satu Mare și cu alte ocazii.

DSC_0014Programul cultural a fost prezentat de formația de dans ”Gemeinsam”, coregrafa formației fiind Maria-Gabriela Rist. Expoziția este deschisă între 28 mai și 25 iunie 2015.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 28 mai 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to Zece artiști plastici clujeni expun la Galeria de Arte Plastice a Primăriei Municipiului Satu Mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.