Ce planuri are Bulgaria pentru reactoarele de la Kozlodui. „Este principala prioritate pentru energia noastră nucleară”

Bulgaria şi-a intensificat activitatea de extindere cu 30 de ani a duratei de funcţionare a celor două reactoare nucleare de fabricaţie sovietică, a anunţat miercuri adjunctul ministrului Energiei, relatează Reuters, în pagina electronică.

bbep4402Centrala Kozlodui, situată la graniţa cu România, are reactoare de 1.000 de megawaţi care produc aproximativ 35 la sută din electricitatea Bulgariei şi este una dintre cele mai ieftine surse de producere a energiei.

„Extinderea duratei de viaţă a Unităţilor 5 şi 6 ale centralei nucleare Kozlodui în conformitate cu standardele de siguranţă ale UE este principala prioritate pentru energia noastră nucleară”, a declarat Nikolai Nikolov la un forum din Varna. „Aşteptările noastre sunt că durata lor de funcţionare să fie extinsă cu cel puţin 30 de ani”, a declarat el.

Bulgaria a lansat un program de modernizare în valoare de 360 de milioane de euro pentru reactoarele sale în scopul de a evita o altă creştere a preţului la energie. Protestele faţă de facturile mari la utilităţi au condus la înlăturarea de la putere a primului Guvern al lui Boiko Borisov în 2013.

Pentru reînnoirea licenţelor unităţilor operaţionale, care expiră în 2017 şi, respectiv, 2019 pentru Unităţile 5 şi 6, centrala are nevoie de aprobare din partea Ministerului Mediului şi a agenţiei naţionale de reglementare a activităţii nucleare.

Conform planului, capacitatea reactoarelor va fi crescută la 104 la sută, iar modernizările ar trebui terminate până în 2016 pentru unul dintre reactoare şi în 2018 pentru celălalt.

Gandul.info

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 3, 2015. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.