Sculptorul Kurtinecz Péter a deschis la Centrul de Creație Satu Mare prima sa expoziție personală

Miercuri, 3 iunie, în organizarea Consiliului Județean Satu Mare, Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și a Asociației Culturale ”Sătmărenii” a avut loc vernisajul expoziției de sculptură a artistului plastic Kurtinecz Péter, aflat la prima expoziție personală la Satu Mare.

1Moderatorul evenimentului a fost dr. Enyedi Ștefan. El a făcut o scurtă prezentare a artistului originar din orașul Livada unde este patronul unei firme de prelucrare a lemnului. El a urmat studii în domeniul sculpturii în lemn în Franța. Pentru el fiecare lemn dă o idee în direcția modelării. Lucrează cu precădere figuri antropomorfe, zoomorfe și figuri umane, chiar personaje din istoria noastră.

2Lucrările lui se înscrie în curentul postmodernist. Caută mereu să scoată în evidență culoarea naturală a lemnului și nu se ferește să dea frâu liber imaginației. Piesele lui sunt de toate dimensiunile, de la piese mici precum ”Bătrânul mayaș”, la cele de dimensiuni mari precum ”Întoarcerea lui Vlad Țepeș”, sculptură care ne-a întâmpinat la intrarea în expoziție. Artistul folosește și materiale plastice în finisarea lucrărilor și lucrează cu plăcere, precum a mărturisit, și piese la comandă.

3

4

5

6Cuvinte de apreciere la adresa artistului a rostit și sculptorul Kóter Vasile, care îl cunoaște pe artist de doi ani. Au ajuns să se împrietenească și lucrează de multe ori împreună. ”Kurtinecz Péter lucrează deopotrivă și cu dalta dar și cu drujba și bineînțeles cu șlefuitorul. Pentru piesele realizate până acum merită toată lauda”, a spus Kóter Vasile. El este tot mai apreciat și este printre puținii din țară care lucrează în acest stil. Ca dovadă a recunoașterii artei lui, în viitorul apropiat va deschide o expoziție la Brașov.

Printre cei care au vorbit s-a numărat și artistul plastic Aurel Țenț. El îl cunoaște pe artist doar de anul trecut, dar de cum i-a văzut lucrările a rămas profund impresionat. A remarcat titlurile bine alese de creator pentru piesele lui, dând exemplul lui ”Moș Crăciun”. Aurel Țenț a precizat că după el nu este important să cunoaștem biografia artistului, datele lui personale, deoarece el se prezintă în fața publicului prin operele sale, este apreciat după ce creează. O altă remarcă a fost aceea că este îmbucurător atunci când artiștii colaborează și se înțeleg bine, Kurtinecz Péter fiind un bun exemplu în acest sens.

7

8

9

10

11”Putem spune că artistul reușește să dea lemnului, a doua lui viață după tăierea lui în pădure. Sculptura în lemn este cea mai grea dintre metodele acestei arte. Kurtinecz Péter are multe lucrări de mare valoare, ce pot sta alături de marile valori în materie”, a spus Aurel Țenț. În final a luat cuvântul artistul care a mulțumit tuturor celor prezenți că au onorat cu prezența expoziția sa. De asemenea a mulțumit colaboratorilor și instituției gazdă.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 3, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.