Raportul preliminar al intervențiilor I.S.U. Satu Mare, în urma inundațiilor din mai

Joi, 4 iunie, începând cu ora 12.00, sub coordonarea prefectului dr. Eugeniu Avram, a avut loc Ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. La ședință au mai participat subprefectul Altfatter Tamás, deputații Octavian Petric și Kereskényi Gábor, șef serviciu Ramona Antonescu, șefii I.S.U. ”Someș” Satu Mare, I.J.J. Satu Mare, consilieri, primari.   

IMG_0003Ședința a avut următoarea ordine de zi:

Jurnal de intervenţie a operaţiunilor întreprinse de către CJSU Satu Mare în perioada 25 – 29.05.2015 ca urmare a fenomenelor meteorologice şi hidrologice produse la nivelul judeţului Satu Mare;

Identificarea cauzelor riscurilor care au dus la producerea situaţiilor de urgenţă pe valea Maja, râul Crasna, râul Rodina şi a cursurilor necadastrate, valea Bârsău şi valea Bârsărel. Măsuri care se impun a fi luate pentru evitarea producerii în viitor de situaţii de urgenţă generate de cursurile de apă;

Prezentarea situaţiei pagubelor în urma situaţiilor de urgenţă produse în perioada 25 – 29.05.2015 ca urmare a fenomenelor meteorologice şi hidrologice produse la nivelul judeţului Satu Mare – raport preliminar.

Ajutoare de urgenţă propuse a fi acordate persoanelor calamitate în baza legislaţiei specifice prestaţiilor sociale;

Informare privind convocarea CJSU în şedinţă extraordinară pentru data de 11.06.2015, ora 10.00 – locaţie – primăria Tăşnad, – ordine de zi – organizarea unui exerciţiu în colaborare cu specialişti din Germania.

Inspecctorul șef al I.S.U. ”Someș” Satu Mare, colonelul Gheorghe Dan a prezentat jurnalul acțiunilor operative din perioada 25-30.05.2015.  În urma informării meteorologice primite de la A.N.M., în data de 24.05.2015 ora 11.00 privind fenomenele meteorologice periculoase preconizate pentru intervalul 25.05.2015 ora 12:00- 26.05.2015 ora 09:00 (averse de ploaie de 30-40 l/mp, grindină si vijelie, I.S.U. a fost solicitat să intervină la următoarele situaţii de urgență:

În 25 mai în urma producerii unei inundaţii în Giorocuta au fost avariate 13 case, care în urma infiltraţiilor prezentau pericol de prăbuşire. S-a trecut la evacuarea a 20 de persoane din care 12 au fost cazate la rudenii iar 8 persoane (4 copii si 4 adulti) au fost cazate la Şcoala Generală Giorocuta, unde C.L.S.U. Supur sub coordonarea primarului a amenajat un spaţiu adecvat sinistraţilor. Au fost afectate rețelele electrice din localitate.

Pomperii au intervenit la stingerea unui incendiu izbucnit în Turţ, la un depozit de furaje. S-a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă si spuma cu 6 subofiteri. Au ars 4 tone de fân și s-au degradat 16 grinzi. Cauza incendiului a fost un trăznet.

La ora 18.30, prefectul Judeţului Satu Mare a convocat membrii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgență în ședință extraordinară, pentru evaluarea situaţiei și luarea măsurilor privind înlăturarea efectelor produse de fenomenele meteo periculoase care au avut loc.

În 27 mai, s-a intervenit la evacuarea apei din beciul unui imobil în localitatea Giorocuta şi scoaterea apei din gospodăriile populaţiei în localităţiile Poiana Codrului şi Bârsău de Jos. Cadrele ISU împreună cu voluntari, jandarmi, cetăţeni şi poliţişti au intervenit pentru evacuarea apei din 28 gospodării şi din 5 locuinţe. În localitatea Poiana Codrului a fost evacuată o persoană la rude.

În Sechereşa, cadrele ISU împreună cu 3 cetăţeni au intervenit pentru scoaterea apei dintr-o locuinţă inundată.  În localitatea Supuru de Jos s-a intervenit la 6 gospodării, unde cadrele ISU împreună cu 6 voluntari şi 2 cetăţeni au intervenit pentru scoaterea apei acumulate.

În Cartierul Sătmărel au fost evacuați sinistraţii la căminul cultural din localitate  (54 adulţi, 55 copii din 15 locuinţe).

În urma evenimentului înregistrat pe raza localităţii Craidorolţ, din data de 27.05.-28.05.2015, ca urmare a depăşirii Cotei de Pericol pe râul Crasna, s-au luat următoarele măsuri:

– deplasarea Inspectorului şef al ISU în localitatea Craidorolţ pentru a evalua situaţia reală din teren şi coordonarea intervenţiilor specifice;

-îndiguirea râului Crasna pe o lungime de 1,5 km. Digul a fost supraînălţat cu aproximativ 6000 de saci cu nisip şi diguri gonflabile.

A fost alertată populaţia şi evacuarea parţială a populaţiei la căminul cultural din localitate, 20 persoane (12 adulţi şi 7 copii la căminul cultural), 1 persoană adultă imobilizată la pat fiind transportată de către un echipaj de ambulanţă SMURD la rude).

La intervenții au participat ISU cu 41 de pompieri cu 6 autospeciale; IJJ: 39 de jandarmi cu 4 auto; IPJ: 6 cadre cu 2 auto;  ANIF: 3 persoane; S.G.A.: 25 persoane; SVSU Craidorolţ: 20 voluntari şi 60 de cetăţeni; Electrica SA: 1 echipaj cu 3 angajaţi.  Au fost protejate un număr de 600 case.

În data de 30 mai, s-a intervenit în localitatea Căpleni la producerea unei inundații pe un teren agricol, din cauza infiltraţiilor de la râul Crasna S-a intervenit cu o autospecială de intervenţie şi motopompa remorcabilă.  Au fost inundate aproximativ 6 hectare de teren cu culturi de porumb şi floarea soarelui.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 4 iunie 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.